Grad Opatija
Službene stranice

Potpisan ugovor o suradnji na projektu JOINT SECAP

Datum: 16.9.2020.

Zajednička strategija prilagodbe klimatskim promjenama

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja župan Zlatko Komadina s gradonačelnicima Gradova Kastva i Opatije, Matejom Mostarcem i Ivom Dujmićem te načelnicama i načelnikom Općina Čavle, Viškovo i Matulji, Ivanom Cvitan Polić, Sanjom Udović i Mariom Ćikovićem potpisao je Sporazum o suradnji na projektu „JOINT SECAP -  Zajedničke strategije prilagodbe klimatskim promjenama u obalnim područjima“.

Riječ je o EU projektu kojemu je cilj povećanje znanja i kapaciteta javnih vlasti na lokalnoj i regionalnoj razini u području prilagodbe klimatskim promjenama u obalnim područjima. Rezultat suradnje bit će Zajednički akcijski plan energetski održivog razvitka i klimatskih promjena koji će na osnovi prikupljenih podataka o zatečenom stanju identificirati i pružiti odrednice za provedbu projekata i mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije te prilagodbe učincima klimatskih promjena na razini uključenih jedinica lokalne samouprave, a što će rezultirati smanjenjem emisije CO2 za više od 40% do 2030. godine.

Župan Zlatko Komadina podsjetio je da je riječ o jednom od niza EU projekata u kojem je PGŽ partner. “Ovdje je riječ o tome kako sačuvati prirodu te kako prevenirati klimatske promjene i boriti se u smanjivanju štetnih posljedica klimatskih promjena. Kao županija imamo iskustva i projekata kojima smo pokazali naše opredjeljenje prema zelenoj priči. Počevši od edukacije dionika naše županije za projekte energetske obnove i uštede, niz energetskih obnova zgrada škola, ugradnje solarnih sustava na našim javnim zgradama. Realizirali smo i pripremali projekt najveće sunčane elektrane na otoku Cresu. Gradimo elektro punionice diljem županije te pomažemo JLS da se širi svijest o korištenju zelene energije, vjetroelektrana, solarnim sustavima, smanjenju utjecaja fosilnih goriva na naš okoliš“, rekao je župan Komadina.

Primorsko-goranska županija bit će koordinator provedbe aktivnosti, a putem Regionalne energetske agencije Kvarner osigurana je tehnička i stručna podrška u postupku izrade Zajedničkog SECAP-a. Jedinice lokalne samouprave će za potrebe izrade Zajedničkog SECAP-a prikupljati i dostavljati potrebne podatke Županiji i REA-i Kvarner.

Pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan istaknuo je da se JOINT SECAP provodi u okviru Interreg Programa prekogranične suradnje Italija- Hrvatska 2014.-2020. Ukupna vrijednost Projekta je 2,09 milijuna EUR, pri čemu se 85% sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektni proračun Primorsko-goranske županije iznosi 205.315,00 EUR od čega je udio sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 174.517,75 EUR. U Projektu uz PGŽ sudjeluje 8 partnera iz Hrvatske i Italije, među kojima su ustanove visokog obrazovanja, jedinice lokalne i regionalne samouprave, energetske agencije i organizacije civilnog društva. Vodeći partner na projektu je Sveučilište u Camerinu.

Grad Opatija se rado uključio u ovaj projekt cilj kojeg je povećanje znanja i kapaciteta javnih vlasti na lokalnoj i regionalnoj razini na temu prilagodbe klimatskim promjenama u obalnim područjima. Kao što je poznato, Grad Opatija je gotovo u potpunosti vezan uz turističko i srodno gospodarstvo te je nama iznimno važno imati dugoročnu kvalitetnu strategiju održivog razvoja prostora usko vezanog uz obalni pojas. Vjerujem da ćemo, kroz zajednički Akcijski plan energetski održivog razvitka i planirane projektne aktivnosti, uspjeti na vrijeme se prilagoditi mogućim klimatskim izazovima, kazao je gradonačelnik Ivo Dujmić.