Grad Opatija
Službene stranice

POTPISAN SPORAZUM O POSLOVNOJ SURADNJI GRADA OPATIJE I FAKULTETA ZA MENADŽMENT U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU

Datum: 19.2.2016.

Potpisnici su gradonačelnik Ivo Dujmić i dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Dora Smolčić Jurdana

U Velikoj vijećnici Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu ovaj Sporazum  danas su potpisali dekanica FMTU-a , prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana i gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, ing., a nazočan potpisivanju bio i rektor Sveučilišta u Rijeci prof.dr.sc. Pero Lučin.

Sveučilište u Rijeci i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu imaju za cilj biti aktivnim partnerima u razvoju lokalne zajednice. Fakultet ima ambicioznu misiju prerasti u lidera visokog obrazovanja, stručnog i znanstvenog istraživanja u navedenom području za cijelu Hrvatsku i Mediteran, ali ovaj  Fakultet i prepoznatljiv je i neizostavni dio Opatije i njezine tradicije.

Usmjerenost ka tom cilju i spremnost Grada Opatije za suradnju dosada je već rezultirala kvalitetnim projektima, navela je dekanica Dora Smolčić Jurdana uči potpisivanja.  

Posebno valja istaknuti Strategiju razvoja Grada Opatije koju je izradio tim Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu na čelu s prof. dr. sc. Brankom Blaževićem uz kontinuiranu i partnersku suradnju Grada Opatije, lokalnih dionika i gospodarskih subjekata, dodala je.

Krunu dosadašnje suradnje Grada i Fakulteta predstavlja potpisivanje Sporazuma o poslovnoj suradnji Grada Opatije i Fakulteta kojom se iskazuje interes dalje suradnje na područjima od zajedničkog interesa, osobito u području razvoja i unapređenja turizma, što uključuje izradu znanstvenih i stručnih studija i analiza, pripreme i provedbe projekata financiranih iz EU fondova, suradnje u izradi pojedinih segmenata prostornih i drugih razvojnih planova, održavanja znanstvenih i stručnih predavanja i edukacijskih programa, te ostalih poslova od zajedničkog interesa.

Kao prva aktivnost temeljem sklopljenog sporazuma je i izrada Destinacijskog akcijskog plana Opatije – ključnog operativnog plana turističkog razvoja grada u čije će kreiranje i donošenje biti uključeni svi relevantni dionici turističkog razvoja Opatije s jedinstvenim ciljem koji se ogleda u rastu konkurentnosti destinacije. O njegovoj izradi danas je također potpisan ugovor između čelnih osoba Grada i Fakulteta.

Jedna od aktivnosti koju zajednički pokreću Grad Opatija i Fakultet, a koja je najavljena prilikom današnjeg potpisivanja sporazuma i ugovora uređenje je plaže ispod zgrade Fakulteta. Ideja da se ovaj, trenutno devastirani prostor, valorizira na način da istovremeno ima barem dvije funkcije: učionica na otvorenom (za potrebe izvođenja nastave i aktivnosti Fakulteta) i pozornica na otvorenom (novi prostor za kulturno-zabavne sadržaje za potrebe lokalne zajednice).

Grad Opatija i Grad Rijeka jedni su od ključnih faktora  i zajedno s njima Sveučilište promišlja razvoj, naveo je rektor Lučin. Svi danas osvješćuju realnost koncepta u kojem suradnja lokanih samouprava, Sveučilišta i poduzetničkog sektora znači pametnu specijalizaciju, a takav koncept daje šanse za brži i bolji razvoj, naglasio je rektor u svom obraćanju, i dodao da u tom smislu Opatija ima jasan put.

Gradonačelnik Dujmić osvrnuo se na aktualnu situaciju u kojoj se promjene na tržištu, osobito one na turističkome, zbivaju sve brže, a turisti očekuju brze odgovore. Stoga je, naveo je gradonačelnik, važno da lokalna samouprava stvara preduvjete da se  brzo mogu  pratiti promjene. Spomenuo je u tom smislu snažan investicijski ciklus koji se odvija u gradu, a koji realiziraju privredni dionici, uz lokalnu gradsku vlast, kao primjer za infrastrukturno osuvremenjivanje. Sporazum o suradnji, kao i ugovor o izradi Destinacijskog akcijskog plana, koji je sastavnici ranije usvojene Strategije razvoja Opatije 2014.-2020. predstavlja snažnu zajedničku bazu za mogućnost brzog odgovora budućim izazovima.  

 

Dosadašnji projekti

 

Dekanica Smolčić Jurdana detaljnije je predstavila projekte koje je do sada Fakulte realizirao u suradnji s Gradom Opatija i gradskim tvrtkama i ustanovama.  

Primjerice, Turizam kao zajednička kulturna baština obalnog dijela istarskog poluotoka (HISTUR) – razmjena izložbi Portorož u gostima i Život na plaži (partner: Hrvatski muzej turizma) i projekt Zero Waste financirani su iz europskih fondova. Fakultet je također izradio studiju „365 dana rivijere – projekti kulturnog turizma Opatije“, te studiju „Programski sadržaj izgradnje sportsko-rekreacijsko-komercijalne zone Ika i turističke zone Ičići - Triestina“. Za lokalne dionike godinama se organiziraju seminari i edukacije iz aktualnih tema. Težeći uvođenju novih znanja, 2015. godine zajednički pokrenut program cjeloživotnog obrazovanja „Kineski jezik u turizmu za početnike“ i „Poslovno komuniciranje na kineskom za početnike“. Obilježen je i Svjetski dan turizma 27. rujna 2015. godine prigodnom izložbom udžbeničke građe te znanstvenih i stručnih časopisa iz područja turizma i ugostiteljstva, objavljenih do 1990. godine i to na hrvatskom jeziku i jezicima bivše Jugoslavije. Izložba je organizirana pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, u suradnji s Hrvatskim muzejom turizma u Opatiji i uz podršku  Turističke zajednice grada Opatije.