Grad Opatija
Službene stranice

Počela školska godina 2020./2021.

Datum: 7.9.2020.

Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera 

 Načelnica Stožera civilne zaštite Grada Opatije, zamjenica gradonačelnika Vera Aničić i pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša, ujedno i predsjednik Školskog odbora opatijske osnovne škole Filip Vlah obišli su matičnu zgradu Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“ povodom početka nastavne godine, koju obilježavaju specifične epidemiološke mjere zbog sprječavanja širenja koronavirusa.  

U OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ nastavni je proces pažljivo organiziran prema svim naputcima i preporukama HZZJ-a i resornog ministarstva. Nastava se odvija radom u dvije smjene u matičnoj zgradi. Učenici razredne nastave, od 1. do 4. razreda nastavu će pohađati samo ujutro, a predmetna će se nastava odvijati u dvije smjene i to naizmjence 5. i 7., odnosno 6. i 8. razredi u smjenama od 8,00 do 12,35  sati te od 13,15 do 18,05 sati. Školski će sat trajati po 40 minuta.

Uz besplatne udžbenike koji su danas dočekali učenike na klupama, Grad Opatija je za svakog učenika i nastavnika osigurao po dvije platnene-perive maske. U dogovoru sa Stožerom civilne zaštite Grada Opatije nošenje maski nije obavezno tijekom odvijanja nastave u učionici.

Izborna nastava, osim nastave informatike, održavat će se online, učenici će marendati u učionicama, a u blagovaonicama će biti serviran ručak. Nastava tjelesnog odgoja smije se odvijati u dvorani samo ako se između razrednih odjela dezinficira cijeli prostor dvorane i svlačionice te će se kada god to bude moguće odvijati vani. Roditelji koji dovode djecu u školu moraju imati maske i minimalno se zadržavati u školi. Roditelji svakoga dana prije nastave kod kuće djeci mjere temperaturu.

Preventivne mjere sprečavanja širenja zaraze u školskim će se zgradama maksimalno provoditi, kontinuirano će se pratiti epidemiološka situacija i nastavni će se proces, bude li potrebe, prilagođavati, kazala je v.d. ravnateljica Milana Međimorec.

U Dječjem vrtiću Opatija protuepidemijska su pravila već dobro uigrana, kako smo se uvjerili na licu mjesta jer se provode od ponovnog otvaranja vrtića ovoga proljeća. Ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija Aleksandra Tramontana zamjenicu Aničić i pročelnika Vlaha upoznala je s organizacijom rada. U tijeku su prilagodbe novoupisane djece u jaslice i vrtić pa je dozvoljeno zadržavanje roditelja u zgradi u trajanju od po 15 minuta, uz obavezno nošenje zaštitnih maski. Izvode se i manji radovi popravaka na okućnici dječjeg vrtića, a svi predviđeni programi provest će se i ove godine, ako nije moguće uživo, pratit će se virtualno.