Grad Opatija
Službene stranice

Otvorena je izložba: „Leontine von Littrow – Impressionistin des Südens, Triest 1856 – 1925 Abbazia (Opatija)“

Datum: 13.7.2018.

U Opatiji, u Hotelu Miramar, jučer 12. srpnja 2018. u 11 sati zamjenica gradonačelnika Vera Aničić otvorila je izložbu „Leontine von Littrow – Impressionistin des Südens, Triest 1856 – 1925 Abbazia (Opatija)“. 

Izložba je organizirana u skupnoj organizaciji Hrvatskog muzej turizma i Hotela Miramar. Otvorenju su prisustvovali: Bečki povjesničar umjetnosti, dr. Bernhard Barta, ravnateljica Littrow arhive, suizdavači Littrow monografije i ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma.

Leontine von Littrow, ili poznatija kao Leo Littrow velika je umjetnica koja je od djetinjstva pa do kraja života živjela u Rijeci i Opatiji. Slikarica je kvarnerskih i dalmatinskih marina, pergola, vrtova i parkova, koja u gotovo pola stoljeća svoga umjetničkog djelovanja prolazi razvoj od početničkog »romantizma« do plenerizma i impresionizma te na kraju, do ekspresivnog slikanja primorskih i dalmatinskih krajolika. Umjetnički život Leontine von Littrow pod snažnim je utjecajem Littrow i Barry obitelji. Posebno je potrebno istaknuti njezinog oca Heinricha von Littrowa, riječkoga lučkog kapetana i pomorskog inspektora, koji je također bio sklon slikarstvu, ali i književnosti. Njezina djela su izložena na brojnim izložbama u Beču, Münchenu, Budimpešti, Pragu, Londonu, Opatiji, Klagenfurtu, Salzburgu, Černivcima, Wrocławu, Kopru i Rijeci od 1880 godine, a naročit uspjeh postiže na samostalnim izložbama u Londonu od 1896. do 1904. godine.