Grad Opatija
Službene stranice

Opatijski cedar u finalu izbora za Stablo godine

Opatijski cedar u finalu izbora za Stablo godine

Datum: 1.10.2020.

Sutra, 01. listopada 2020. godine započinje natjecanje Hrvatsko stablo 2020. godine, a za titulu pobjednika natječe se osam kandidata: 

Impresivni gorostas – hrast cer (Quercus cerris L.) iz Visokog (Varaždinska županija)

Velelisna lipa (Tilia platyphillos Scop.) iz Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje (Zagrebačka županija)

 Lepa lipa – Velelisna lipa (Tilia platyphyllos Scop.) iz Sluma (Istarska županija)

 Prošlost u budućnosti – Priča o Juliusu Žirku – Hrast lužnjak (Quercus robur L.) iz Grada Siska (Sisačko-moslavačka županija)

 Cedar u Perivoju mladenaca – vječno lijepa sjećanja na Opatiju – Atlaski cedar (Cedrus atlantica ‘Glauca’ (Endl.) Carriere) iz Opatije (Primorsko-goranska županija)

 Lovrecove platane – Javorolisna platana (Platanus x acerifolia (Aiton) Willd) iz Svetog Urbana (Međimurska županija)

 Baka maslina – Maslina (Olea europaea L.) iz Kaštel Štafilića (Splitsko-dalmatinska županija) te

 Najstarija Medulinka – Košćela (Celtis australis L.) iz Medulina (Istarska županija)

Glasovanje započinje 01. listopada 2020. godine u 00:00h i trajat će do 31. listopada 2020. godine do 23:59h. Pobjednik natjecanja Hrvatsko stablo 2020. godine bit će proglašen 06. studenog 2020. godine. Nacionalni koordinator natjecanja za Republiku Hrvatsku, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, pobjednika natjecanja Hrvatskog stabla 2020. godine, u ime  Republike Hrvatske kandidirat će na finale natjecanja Europsko stablo 2021. godine, sastavljenog od pobjednika nacionalnih natjecanja. Pobjednik natjecanja Europsko stablo 2021. godine proglasit će se na Svjetski dan šuma 21. ožujka u Bruxelles-u s čime završava natjecanje Stablo godine (Tree of The Year) za tekuću godinu.

Upute za glasovanje:

 

  • Stranici za glasovanje se pristupa direktno putem poveznice – OVDJE
  • Glasovati se može za samo jednog kandidata. Nakon odabira željenog kandidata potvrdite svoj glas klikom na internet stranici.
  • Dozvoljeno je jednom glasovati s istog računala, prijenosnog računala i/iIi mobilnog uređaja.
  • Glasovanje započinje 01. listopada 2020. godine u 00:00h i traje do 31. listopada 2020. godine do 23:59 h.
  • Od 21. listopada 2020. godine do dana proglašenja pobjednika natjecanja Hrvatskog stablo 2020. godine (06. studenog 2020. godine) rezultati glasovanja neće biti vidljivi.
  • Cilj natjecanja je promocijom priča o pojedinim stablima značajnim za život lokalne zajednice promovirati bioraznolikost i prirodna bogatstva Republike Hrvatske diljem Europske unije sa svrhom podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite i očuvanja prirode, kao i važnosti prirodnih vrijednosti i bioraznolikost te usluga ekosustava za život čovjeka i opstanak čovječanstva. Poseban naglasak daje se na važnosti očuvanja šumskih ekosustava, ali i pojedinačnih stabala, koja su iznimno važna za život čovjeka, posebice kao tvornice hrane i kisika.

Natjecanjem se nastoji privući stanovništvo i potaknuti  lokalne zajednice da se aktivno uključe u zaštitu i očuvanje vrijedne i jedinstvene prirodne baštine Republike Hrvatske.

Od 2011. godine natjecanje se održava svake godine u pojedinim državama diljem Europe, a 2017. godine natjecanju se priključila se i Republika Hrvatska. Partneri u provođenju ovog projekta su Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume d.o.o. te Hrvatsko agrometeorološko društvo. 

 

Cedar u Perivoju mladenaca star je 135 godina. Rastući u Parku sv. Jakova od 1886., dionik je stoljetnog perivojnog naslijeđa Opatije i svjedok njenom razvoju kao klimatskog lječilišta i turističkog centra. No, cedar ne širi svoju zimzelen samo na bogatu prošlost grada, već i na osobnu povijest njegovih ljubitelja. Tako su u blizini krošnje Cedra fotografirani brojni parovi vjenčani u crkvi svetog Jakova. Uspomene podsjećaju: stabla su zrcalo grada! Nalikuju zauvijek lijepa i zauvijek zelen, Opatija i cedar: ljekovit, uzvišen i vječan.

 

Ovim putem pozivamo sve građane da se uključe u javno glasovanje za Hrvatsko stablo 2020. godine te da podrže naš opatijski cedar!