Grad Opatija
Službene stranice

Održana 3. sjednica XI. Saziva Dječjeg gradskog vijeća – Gradu Opatiji nacionalna Povelja za Naj-akciju

Datum: 13.12.2017.

Vijećnicima XI. Saziva Dječjeg gradskog vijeća na njihovoj 3. sjednici održanoj u gradskoj vijećnici 12. prosinca pridružio se i gradonačelnik Ivo Dujmić, koji je pohvalio njihov rad te istaknuo kako se grad ponosi njihovim uspjesima.

- Drago mi je da od malih nogu učite kako se radi u gradu i kako se vodi grad te donosi proračun. U proteklih devet godina najveći dio proračuna ide upravo na potrebe djece i mladih, a tako će biti i ubuduće. Gradi se dječji vrtić, ulaže u školu, dobili ste besplatne udžbenike, dodijelili smo stipendije... Pomažemo djeci od kada se rode, pa do studentskih dana i prvog zapošljavanja. Možete biti sretni što živite u gradu koji brine o svojim najmlađim građanima, istaknuo je gradonačelnik Dujmić.

Sjednica je započela vijećničkim pitanjima gradonačelniku, a slijedio je odabir projekta pristiglih na Natječaj za proračun Dječjeg gradskog vijeća, koji iznosi 12 tisuća kuna. Vijećnici su izglasali projekt Adriana Škarice iz O. Š. „R. K. Jeretov“ Opatija usvajanja 3D crtanja i novih tehnologija, a u sklopu kojeg će se provoditi radionice 3D printanja.

Član Dječjeg vijeća Jan Galić izvijestio je prisutne o boravku predstavnika DND-a u Belgiji te sudjelovanju u radu tijela Eurochilda i posjeti Europskom parlamentu. Istaknuo je kako je on postao član Prvog saziva Dječjeg vijeća Eurochild organizacije u kojem će se 12 predstavnika djece europskih zemalja zalagati za aktivno dječje sudjelovanje u tijelima Eurochilda i EU Parlamenta te davati svoje prijedloge, a predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije Ivan Tancabel izabran je za člana Referentne grupe za dječju participaciju Eurochilda uz još 12 predstavnika starijih od 19 godina, a koji će raditi na zagovaranju i planiranju strategije za postizanje „zlatnog“ standarda o praksama dječje participacije. Članovi DND-a Karlo Škorić i Petra Deranja izabrani su u članstvo Savjetodavne grupe mladih za Eurochild konferenciju koja će se održati sljedeće godine u listopadu u Opatiji pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Na konferenciji se očekuje oko 400  stručnjaka za dječja prava i dječju participaciju iz cijelog svijeta, a domaćini su Grad Opatija i Društvo „Naša djeca“ Opatija.

Vijećnice DGV-a Sofija i Romina predstavile su ideje malih vijećnika o provođenju slobodnog vremena djece koja će sudjelovati na Eurochild konferenciji sljedeće godine, a neke od aktivnosti koje su predložili su potraga za opatijskim blagom, debata, prikazivanje filma tematike dječjih prava, disco Retropatija u Gervaisu, sportske igre te izrada spomenica i brošure za sudionike.

Također je predstavljen projekt DGV-a “Dječje organizacije i njihova misija kod nas i u svijetu, nakon čega je vijećnica Petra ispričala kako im je bilo na Savjetovanju “Gradovi i općine - prijatelji djece”, 21. studenog u Zagrebu. Tamo je Gradu Opatiji dodijeljena Povelja za Naj-akciju u 2017. godinu za Dječji sajam razmjene pod geslom „Svaki čovjek na Zemlji može učiniti promjenu“, koju je uručila gradonačelniku Dujmiću.

Na kraju sjednice je voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Zlata Torbarina izvijestila vijećnike DGV-a o stavkama koje su predlagali, a koje su ušle u Prijedlog Proračuna za 2018. godinu.

Sjednica je završila prezentacijom fotografija s nedavnog posjeta imanju Salaj te pozivom svim opatijskim mališanima da se uključe u besplatne zimske radionice koje će se provoditi tijekom zimskim praznika u DND-u.