Grad Opatija
Službene stranice

Obilazak gradilišta dječjeg vrtića Veprinac, MOHO centra i SRC Dobreć

Datum: 4.9.2020.

Gradonačelnik Ivo Dujmić sa suradnicima obišao je danas otvorena gradilišta na području Grada Opatije: budući dječji vrtić Veprinac, Interpretacijski centar dr. Andrija Mohorovičić – MOHO centar i SRC Dobreć.

Dječji vrtić Veprinac gradi se pomoću europskih sredstava dobivenih na natječaju Ministarstva poljoprivrede - Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu Programa ruralnog razvoja RH.

Zgrada Područne škole Veprinac nadograđuje se sa sjeveroistočne strane, što će omogućiti boravak djece u adekvatnim uvjetima, usklađenim s državnim pedagoškim standardom te je namijenjen prihvatu 50-ak mališana. Vrijednost gradnje novog dječjeg vrtića Veprinac iznosi 7 milijuna 124 tisuće kuna, od čega je 5 milijuna 435 tisuća kuna bespovratnih sredstava iz EU fonda, dok će ostatak financirati Grad Opatija. Izvođač radova je tvrtka EDING d.o.o. iz Zagreba. Radovi teku predviđenom dinamikom, a u planu je otvaranje vrtića u idućoj predškolskoj godini 2021./2022.

U prostoru Interpretacijskog centra dr. Andrija Mohorovičić u Voloskom u tijeku su radovi na uređenju interijera u drugoj fazi proširenja centra. Riječ je o budućem interaktivnom prostoru u kojem će biti moguće osjetiti eksperimentalni potres te doživjeti mnoge znanstvene spoznaje do kojih je dr. Mohorovičić došao u svome plodnom znanstvenom radu na području geofizike i seizmologije. Završetak radova u Interpretacijskom centru planiran je za proljeće 2021. godine.

Grad Opatija je dobio i bespovratna sredstva za uređenje Sportsko-rekreacijskog centra Dobreć u iznosu od 388 tisuća kuna. Bespovratna sredstva osigurana su iz proračuna Europske unije, odnosno Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u iznosu od 90 posto te državnog proračuna RH u iznosu od 10 posto. Projekt uređenja sportsko-rekreacijskog centra ukupno je vrijedan 485 tisuća kuna, te će razliku u iznosu od 97 tisuća kuna osigurati Grad Opatija. Sportsko-rekreacijski centar će ujedno biti i prostor za društvene namjene. Nakon ljetne stanke, radovi se u Dobreću uskoro nastavljaju.