Grad Opatija
Službene stranice

Nove mjere prevencije širenja korona virusa

Datum: 13.3.2020.

Koordinacija civilne zaštite i lokalnih samouprava Liburnije

 U Gradskoj vijećnici održana je koordinacija stožera civilne zaštite i svih liburnijskih jedinica lokalne samouprave: Grada Opatije, Općine Lovran, Matulji i Mošćenička Draga. Na njoj je doneseno nekoliko novim mjera i preporuka:

Obzirom da je Državni stožer civilne zaštite donio odluku o zatvaranju srednjih i osnovnih škola, fakulteta kao i dječjih vrtića od ponedjeljka 16. ožujka 2020. preporučuje se da djeca ostanu kod kuće, a Grad Opatija i liburnijske općine će donijeti odluku o zbrinjavanju male djece, za koju roditelji ne mogu osigurati nikakvu drugu skrb, u pripadajućim dječjim vrtićima.

Sva su javna događanja na području liburnijskih općina obustavljena do 1. travnja.

Gradske službe Grada Opatije normalno rade, no prema preporuci epidemiologa apeliramo na građane Opatije da ne dolaze u zgrade gradske uprave, osobito u slučajevima kada svoje poslove mogu obaviti telefonski ili elektroničkom poštom.

Preporuka o obustavi društvenih aktivnosti do 1. travnja se odnosi i na članove opatijske Udruge umirovljenika 60 +, ali i druge udruge koje djeluju u gradu. Gradska knjižnica je novi režim rada objavila na svojim stranicama.

- Građani imajte povjerenja u mjerodavne službe i krizni stožer PGŽ, slušajte njihove smjernice za ponašanje i svakodnevno funkcioniranje i ne nasjedajte na neprovjerene informacije. Službe rade svoj posao i moram naglasiti da je naš hrvatski model rada, za razliku od službi mnogih razvijenijih europskih zemalja mnogo bolje posložen, kazao je specijalist epidemiolog opatijske ispostave NZZJZ PGŽ Mario Sušanj.

Probleme stvaraju neodgovorni građani koji se ne pridržavaju rečenih mjera, čulo se na sastanku, pojedinci koji su pri nedavnom prelasku granice dobili rješenje o mjerama medicinskog nadzora i kućne samoizolacije, ali ih krše.

Sa sastanka je apelirano na NZZJZ PGŽ da uvede još koji broj telefona na koji bi građani mogli nazvati kako bi dobili pravovremene savjete i sugestije.

Načelnik Policijske postaje Opatija Tomislav Milković podsjetio je na Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prema kojem ako se netko ne pridržava stručnih uputstava može biti uz pomoć policije proveden u karantenu. No, isto tako, kaznenoj odgovornosti podliježe zlonamjerno širenje dezinformacija i lažni pozivi upućeni dežurnim službama.

Preporuka Trgovačkog društava Komunalac d.o.o. je da se pogrebi odvijaju u okviru obitelji.

Preporuka epidemiologa je i da trgovine, tržnica i ostala mjesta na kojem cirkulira veći broj ljudi normalno funkcioniraju, uz pridržavanje svih higijenskih uvjeta i preporuka.

- Trebamo ostati pribrani, panika i strah normalna su ljudska reakcija, ali u ovom trenutku ujedno i najveći neprijatelji, poručila je epidemiologinja s dugogodišnjim iskustvom, sadašnja ravnateljica opatijskog Gradskog društva Crvenog križa dr. sc. Đana Pahor.

Sve relevantne informacije važne za građane Opatije bit će redovno objavljivane putem naše mrežne strance.

Isto tako preporučamo da se informirate na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva.