Grad Opatija
Službene stranice

Međunarodni dan mladih u Opatiji

Datum: 13.8.2018.

Savjet mladih Grada Opatije tijekom prijepodnevnih sati ispred gradske tržnice obilježio je Međunarodni dan mladih.

Na "mrkatu" su se okupili mladi Opatijci i Opatijke, kao i organizacije koje rade s mladima i za mlade te prezentirati mogućnosti za uključivanje mladih u život lokalne zajednice. Prema posljednjem popisu stanovništva u Opatiji živi 15.33% mladih ljudi.

Na događanju su sudjelovali i studenti-volonteri, članovi međunarodne studentska organizacije AIESEC. U sklopu projekta Global Village pripremali su tradicionalna jela Brazila, Ukrajine, Grčke, Mađarske i Poljske. Članice Kluba 60+ pripremile su i podijelile stotinu porcija specijaliteta – kotlića za koji su nagrađene u posjetu Mađarskoj. Klub mladih Crvenoga križa demonstrirao je akciju pružanja prve pomoći, Kulturni front je promovirao program Festivala Liburnicon. Članovi Društva Naša djeca Opatija predstavili su okvir za slikanje i ostale rekvizite s povijesnim motivima i kulturnim znamenitostima Opatije koje su izradili u sklopu projekta Dobro došli u Opatiju. Udruga Žmergo postavila je štand na kojem su svi zainteresirani mogli dati ideje i prijedloge o ciljevima Lokalnog programa za mlade (prvog strateškog dokumenta Grada Opatije namijenjenog mladima).

Dan mladih ima i umjetnički moment. Na potpornom zidu pored tržnice biti postavljeno je platno koje su oslikali Vedran Ružić i Anja Ferenčić. Kao motiv, poslužio je Folklorni ansambl "Zora". Za glazbu je bio zadužen DJ Super Saiyan, kao i smoothie bike – bicikl s električnim generatorom koji pokreće DJ pult.

Mlade Opatiijce i njihove goste posjetio je i premijer Andrej Plenković, koji je ovih dana stalni gost opatijske tržnice. 

Zamjenik gradonačelnika Emil Priskić obišao je sve sadržaje Međunarodnog dana mladih te, ovom prilikom, još jednom istaknuo koliko pozornosti Grad Opatija posvećuje upravo mladima, od vrtića, preko osnovne i srednje škole do visokog obrazovanja, nizom programa, financijskih olakšica i stipendija. Grad mladim obiteljima olakšava gradnju nekretnina, tako što ih oslobađa plaćanja komunalnog doprinosa, a donesen je i cijeli niz mjera za poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja.