Grad Opatija
Službene stranice

Konstituirano Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Opatije

Datum: 13.6.2019.

Za predsjednicu izabrana Biljana Opačić, zamjenik Branko Milovanović

 U Gradskoj vijećnici Grada Opatije konstituirano je Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Opatije, nakon provedenih Izbora za članove Vijeća, 5. svibnja 2019. godine

Za predsjednicu Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Opatije jednoglasno je izabrana Biljana Opačić, a njezin je zamjenik Branko Milovanović. Članovi Vijeća su: Milica Aleksić, Nada Đukić, Nevenka Jurić, Milorad Kovačević, Lazar Radmanović, Mihajlo Savanović, Borka Štrbac, Mirjana Tončinić i Ljiljana Vasiljević.

Gradonačelnik Ivo Dujmić je pozdravio članove Vijeća te istaknuo i dosadašnju dobru suradnju koja će se, bez sumnje, nastaviti.

 - Nažalost živimo u svijetu u kojem se sve češće događaju razne netolerancije i netrpeljivosti na nacionalno, rasnoj i drugim osnovama. To su pojave koje osuđujem i koje ne želimo vidjeti u Opatiji. Kultura suživota svih građana našeg grada, bez obzira na nacionalnost, na visokoj je razini i tako treba i ostati, poručio je gradonačelnik Dujmić.

Na konstituirajućoj sjednici sudjelovao je i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije Zoran Stanković. On je, uz čestitke novoizabranim vijećnicima, naglasio kako je položaj pripadnika srpske nacionalne manjine u Opatiji, kao i u ostatku PGŽ, iznimno dobar kao i suradnja s lokalnom i regionalnom samoupravom.

Predsjednica Vijeća Biljana Opačić zahvalila je na izboru te rekla da u Opatiji živi više od 50 godina, u nju je došla kao mlada djevojka i ovdje stvorila obitelj i dom. Opatija je vrlo tolerantna sredina u kojoj se svi osjećaju dobro došli, a Vijeće srpske nacionalne manjine je do sada aktivno sudjelovalo u društvenom životu grada. Istaknula je akciju s GDCK Opatija za pomoć potrebitim obiteljima u Glini.

Podsjetimo, uloga Vijeća nacionalnih manjina u lokalnoj i regionalnoj samoupravi je savjetodavna te ih čelnici gradova i općina konzultiraju u vezi pojedinih pitanja i pri donošenju raznih odluka.