Grad Opatija
Službene stranice

KOLEGIJ GRADONAČELNIKA O MJERAMA KOJE BI UBLAŽILE EFEKT NA PODUZETNIKE ZBOG ULASKA GRADA U SUSTAV PDV-A

Datum: 12.2.2014.

Na danas održanom kolegiju gradonačelnika Opatije Ive Dujmića i njegovih zamjenika Marine Gašparić i Fernanda Kirigina sa pročelnicima upravnih odjela gradske uprave raspravljalo se o nizu pitanja, među kojima i o mjeri za ublažavanje  posljedica kod privatnog sektora zbog ulaska Grada u sustav PDV-a. Ulazak jedinica lokalne samouprave u sustav PDV-a  od siječnja ove godine zakonska je obveza.

S obzirom da bi efekti ove  najnovije zakonske implementacije mogli negativno utjecati na sektor poduzetništva, osobito onog dijela koji nisu u sustavu PDV-a, pa i ne mogu računati na povrat uplate tog poreza, Grad Opatija razmatrao je moguće mjere za ublažavanje toga efekta, kako je i najavljeno na sastanku održanom sa članovima Udruženja obrtnika prije dva tjedna.  Gradskom vijeću uputit će  prijedlog odluke s mjerom koja bi mogla pomoći opatijskim poduzetnicima i pritom izjednačiti položaj i onih poduzetničkih subjekata koji su u sustavu PDV-a i onih koji nisu u njemu.

U obrazloženju prijedloga ove odluke navodi se da uvažavajući  činjenicu otežanih uvjeta poslovanja naših zakupnika,posebice malih poduzetnika, kao i radi ujadnačavanja uvjeta poslovanja, predlaže se da se zakupcima koji su obveznici poreza na dohodak ili dobit, a nisu upisani u registar obveznika PDV-a, odobri popust ugovorene zakupnine za 28 posto za tekući mjesec u 2014. godini počevši od veljače, ali pod uvjetom da su podmirili sve dospjele obveze prema Gradu Opatija do isteka mjeseca koji prethodi mjesecu za koji se odobrava popust.

Na ovaj način troškovi zakupa  za tzv. uredne platiše bili bi jednaki za zakupce koji su u sustavu, kao i za one koji nisu u sustavu PDV-a.

Također je na kolegiju  gradonačelnika razmatrana inicijativa članova Udruge  dragovoljaca i veterana Domovinskog rata da se braniteljima, veteranima, dragovoljcima Domovinskog rata pomogne u postupku legalizacije bespravnih objekata na način da  Grad ovom dijelu populacije koji podnose zahtjev za legalizaciju, pritom umanji komunalni doprinos. Tako će se pred vijećnicima Gradskog vijeća Opatije naći i prijedlog odluke u varijanti da se  za objekte koje oni legaliziraju, a koji su ukupne bruto površine do 400 m2 i moraju biti namijenjeni stanovanju ili poljoprivrednoj obradi – smanjuje iznos za plaćanje komunalnog doprinosa za 90 posto. Kako je riječ o ljudima koji su u kritičnim trenucima za zemlju, u vrijeme Domovinskog rata, bez razmišljanja i kalkulacija odlučili  staviti na raspolaganje  svoje psihofizičko zdravlje, pa i svoj život, današnje društvo te vrijednosti i žrtvu treba konkretno uvažiti, smatraju u opatijskoj gradskoj upravi.

Uz to, razgovaralo se i o projektu e-županija, koji će se također naći na klupama vijećnika kao točka dnevnog reda naredne sjednice Gradskog vijeća. Riječ je o projektu koji osmišljava razvoj i povezivanje širokopojasne mreže na području gradova i općina županije, uz prethodnu njihovu suglasnost te uključivanje u ovaj projekt.