Grad Opatija
Službene stranice

Kineska delegacija kod gradonačelnika

Datum: 20.6.2018.

Sastanak je organiziran s ciljem unaprjeđenja suradnje na gospodarskom, turističkom i kulturnom polju te je domaćinima upućen poziv za predstavljanje opatijske destinacije na China International Import Expo, koji će se održati u studenom u Shanghaiju. 

Gradonačelnik Ivo Dujmić i direktorica Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić primili su jučer u uredu gradonačelnika delegaciju kineskog grada Shanghaija u kojoj su bili potpredsjednik Odjela za turizam u Gradu Shanghaiju Zhang Qi, direktor i zamjenik direktora istog Odjela Xi Qingsheng i Chen Ping, zamjenica direktora TZ Shanghaia za Jia Ding okrug Miao Haiying, direktor Upravne jedinice za kulturno tržište Shanghaija Zhuang Jiwang te Liu Liying Pilato iz Hrvatsko-kineskog kulturnog centra. Dio članova delegacije posjetio je Opatiju prije nešto više od godinu dana, kada je u Vili Angiolini bila organizirana prezentacija kineskog grada "Shanghai meets Croatia in Opatija" te su izrazili zadovoljstvo što su ponovno u našem lijepom gradu.

Sastanak je organiziran s ciljem unaprjeđenja suradnje na gospodarskom, turističkom i kulturnom polju te je domaćinima upućen poziv za predstavljanje opatijske destinacije na China International Import Expo, koji će se održati u studenom u Shanghaiju. 

Gradonačelnik Dujmić upoznao je goste iz Kine s povijesnim, turističkim, gospodarskim i kulturnim značajkama i potencijalima Opatije i okolice istaknuvši kako mu je želja da upoznaju cijelu Opatijsku rivijeru i turističke i gospodarske potencijale ne samo Opatije, već i okolnih mjesta. Istaknuo je da je u Opatiji poznat lječilišni turizam, koji nudi i kineske tretmane uz gostovanje kineskih liječnika. Također je istaknuo da na Hotelijerskom fakultetu u Iki građani imaju mogućnost učiti kineski jezik.

- Opatija ima odličnu suradnju sa zbratimljenim gradovima iz Europe te vam možemo ponuditi da budemo vaša „vrata Europe“, tj. mjesto gdje ćete organizirati gospodarske susrete. Spremni smo za svaku suradnju, kako turističku i kulturnu, tako i gospodarsku, kazao je Dujmić.

Potpredsjednik Turističke zajednice Shanghaija Zhang Qi zahvalio je na gostoprimstvu istaknuvši kako je Opatija odlična turistička destinacija te bi je u mnoštvu lijepih gradova koje je posjetio diljem svijeta svrstao u sam vrh.

- Shanghai je najveće kinesko financijsko i ekonomsko središte. Naši turisti puno putuju i posjećuju razne destinacije diljem svijeta i siguran sam da je Opatija, naročita njezina ponuda autohtonih namirnica i suvenira, vrlo interesantna za naše turiste srednje klase. Želja nam je da se zbližimo s Hrvatskom i Opatijom te ostvarimo suradnju. Svi su čuli za Marca Pola i Put svile, a mi u Kini želimo obnoviti Put svile te povezati Aziju, Europu i Afriku, istaknuo je Zhang Qi te pozvao gradonačelnika i direktoricu TZ Opatije da ih posjete u studenom i sudjeluju na velikom međunarodnom sajmu uvoza i izvoza China International Import Expo, gdje će detaljnije dogovoriti mogućnosti dolazaka kineskih turista u Opatiju te predstaviti Opatijsku rivijeru.

Direktorica TZ Petričić istaknula je da je u Opatiji rođen hrvatski turizam te da se Opatija najprije razvila kao zimska destinacija, a tek kasnije kao ljetna i naglasila kako danas imamo cjelogodišnji turizam zahvaljujući bogatoj turističkoj ponudi lječilišnog, kongresnog, kulturnog i outdoor turizma, ali i izvrsnoj gastronomiji.

- Imamo 36 hotela, većinom visoke kategorije, a s obiteljskim smještajem oko tisuću objekata što iznosi ukupno oko deset tisuća ležajeva. Prošle godine bilježili smo preko 5 tisuća noćenja kineskih turista, kazala je Petričić.

Na kraju sastanka doneseni su i zaključci – gradonačelnik Dujmić istaknuo je kako je počašćen pozivom da se Opatija prezentira na velikom sajmu u Shanghaiju te mu je želja unaprijediti suradnju dvaju gradova na gospodarskom, kulturnom i turističkom planu, a potpredsjednik TZ Shanghaija Zhang Qi naglasio je kako je i njima želja i cilj razvijati suradnju u navedenim područjima te zahvalio gradonačelniku Dujmiću na gostoprimstvu u Opatiji.