Grad Opatija
Službene stranice

Hrvatska jadranska kupališna baština

Datum: 7.6.2019.

Otvorena izložba u UP Juraj Šporer

   U Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer sinoć je otvorena izložba Hrvatska jadranska kupališna baština Hrvatskog muzeja turizma, autorice Mirjane Kos Nalis.

Izložba nudi presjek samih početaka kupališta nastalih na jadranskoj obali, kao i promišljena nastojanja tadašnjeg generalnog direktora Južnih željeznica Friedrich Julius Schülera koji je ogromnim ulaganjima ostvario plan stvaranja klimatskog lječilišta i morskog kupališta u Opatiji, računajući s povećanim brojem korisnika usluga novoizgrađene željeznice na relaciji Beč – Rijeka – Beč. Morske kupališne građevine koje danas imamo neizostavni su dio urbanističke arhitekture odnosno urbanizma turističkih mjesta kao markantne građevine njihovih veduta u pogledu s mora. Prva morska kupališta gradili su najpoznatiji arhitekti toga doba, s pažljivom i primjerenom organizacijom u smislu planiranja prometne povezanosti i izgradnje turističkih resursa.

Uz stare fotografije kvarnerskih kupališta iz 19. stoljeća, hotelsko-plažnih objekata, zatvorenih kupališta i termomineralnih kupališta u priobalju i na otocima od Savudrije do Cavtata, izložene su i skice nerealiziranih kupališnih projekata u Opatiji, Lovranu, Rijeci, Omišlju, Karlobagu, Splitu i Dubrovniku.

    Kupališta su tijekom povijesti imala poseban značaj u turističkom doživljaju destinacije, a tako je, uz sve promjene koje je donijelo moderno vrijeme, ostalo sve do danas. U prepoznavanju Hrvatske kao turističke zemlje, autentična kupališta su medu glavnim značajkama ukupnog turističkog doživljaja, a za ovu izložbu vjerujem da će biti lijepa dopuna svim sadržajima koji postoje u Opatiji, te da će ju pogledati velik broj turista rekao je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice koji je izložbu i otvorio.

  Ovom se tematikom bavim desetak godina, a za opatijsku sam izložbu pripremila presjek kupališnih početaka od Savudrije do Cavtata. Radi se o kupališnoj baštini koja je danas gotovo u potpunosti nestala i od stotinjak morskih kupališnih građevina, ostale su tek rijetke građevine i to u Senju, Svetom Jurju, Karlobagu, Šibeniku i na Hvaru, rekla je autorica izložbe Mirjana Kos Nalis.

   Opatija je kolijevka hrvatskog turizma te je imala prvi hotel na Jadranu, ali imala je i prvo kupalište. Ovakvi su sadržaji pravo bogatstvo kojima se  Hrvatska promovira kao zemlja koja je od pamtivijeka bila prekrasna, što je ostala i do danas, poručio je gradonačelnik Ivo Dujmić.