Grad Opatija
Službene stranice

GRADONAČELNIK SE U ŠPORERU SUSREO SA POTOMCIMA AUSTRIJSKIH PLEMIĆKIH OBITELJI

Datum: 11.6.2014.

U UP Juraj Šporer gradonačelnik Ivo Dujmić susreo se danas s potomcima starih austrijskih plemićkih obitelji. Gradonačelnik je pozdravio opatijske goste, te im uručio prigodne poklone, a iskoristio je današnju priliku i da ih upozna s podatkom da je Opatija jedan od svjetskih gradova koji je domaćinom Bečkog bala, te ih pozvao da ovogodišnji Bečki bal i sami posjete.

Riječ je o otprilike tridesetak članova uglednih austrijskih obitelji i potomaka nekadašnjeg Austro-ugarskog plemstva, koji se sastaju svake godine kako bi posjetili neko od područja što je u doba Austro-Ugarske monarhije pripadalo ondašnjoj državi.  Inače, ova putovanja putovanja i vode se pod egidom  „Tragovima Austro – Ugarske Monarhije“ (Auf den Spuren der K.u.K. Monarhie). Posjet Opatiji predstavlja ujedno  treći po redu posjet Hrvatskoj. Grupa je  do sada posjetila Zagreb, Dubrovnik, Split, Šibenik i Trogir te Sarajevo i Crnu Goru. Ove godine posjetili su Pulu, koja je bila ratna luka austrougarske mornarice, Poreč i otok Krk.

Krajnji im je ovogodišnji cilj Opatija koju su upravo Habsburgovci svojedobno inaugurirali u odmorišnu destinaciju europske aristokracije i plemstva.