Grad Opatija
Službene stranice

Gradonačelnik primio Hrvoja Mimicu, zapovjednika čete koja je prva ušla u oslobođenu Opatiju

Datum: 13.7.2018.

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić primio je danas u svom uredu Hrvoja Mimicu, pripadnika 2. dalmatinske brigade i zapovjednika čete koja je prva ušla u oslobođenu Opatiju.

Hrvoje Mimica stigao je u ured gradonačelnika Ive Dujmića u pratnji predsjednika Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Opatije Brune Starčića, počasnog predsjednika UABA-e Olega Mandića i predsjednika SABA PGŽ-a Dinka Tamaruta. Hrvoje Mimica, 95-godišnjak koji je preživio Drugi svjetski rat i bitke na Neretvi i Sutjesci kao pripadnik Druge dalmatinske brigade je kao zapovjednik čete prvi ušao u oslobođenu Opatiju, a dugogodišnja želja bila mu je doći u Opatiju i reći gradonačelniku da u malom dalmatinskom mjestu Mimice živi čovjek koji je zauzeo Opatiju te s njime popiti čašu vina. Čim je gradonačelnik Dujmić saznao iz Novog lista za ovu njegovu želju, pozvao ga je u Opatiju, gdje je stigao jučer i družio se s članovima UABA-e i Kluba 60+, razgledao Opatiju i okolicu prisjetivši se slavnih dana pobjede te zaigrao briškulu s članovima Kluba 60+ i gradonačelnikom. Danas u 18 sati u Vili Antonio održat će se tribina za građane povodom posjeta g. Mimice Opatiji u organizaciji UABA-e i Grada Opatije koju će moderirati Neven Šantić, prikazat će se film o oslobođenju Opatije, Josip Dukić prisjetit će se događaja iz 1945. godine te će se druženje nastaviti uz klapsku pjesmu.

- Moja dugogodišnja želja da dođem u Opatiju i sretnem se s gradonačelnikom se ispunila. Ne postoji novac kojim bi se mogao platiti osjećaj koji sam imao kada sam primio telefonski poziv gradonačelnika Dujmića da dođem u Opatiju! Moj san se ispunio i jako sam sretan, kazao je gospodin Mimica na prijemu kod gradonačelnika Dujmića, kojem je poklonio svoju fotografiju snimljenu u doba oslobođenja Opatija te kolaž fotografija njegovog rodnog mjesta Mimice, Zahvalnice SABA RH i fotografije s nedavne proslave na Sutjesci.

Gradonačelnik Dujmić obećao je da će fotografija gospodina Mimice od sada krasiti ured gradonačelnika te mu poklonio umjetničku sliku Opatije, monografiju u kojoj su posvetu potpisali uz gradonačelnika i Bruno Starčić i Oleg Mandić te pjesmu posvećenu cijenjenom gostu koju je napisala Marina Česen.

- Počašćen sam što sam upoznao čovjeka koji je prvi ušao u oslobođenu Opatiju te neizmjerno sretan što smo mogli ispuniti njegovu želju. Drago mi je da smo ga ugostili u Opatiji i pokazali mu kako grad danas izgleda. Uživao sam jučer igrati s njim briškulu u Klubu 60+, kao i sjećanjima na dane kada je oslobođen naš kraj. Moram izraziti žaljenje što se to ipak nije dogodilo koji dan ranije, jer danas ne bi imali Spomen park Jamu, istaknuo je gradonačelnik Dujmić te zahvalio gostu što je sudjelovao u stvaranju države koju danas imamo.

Predsjednik UABA-e Bruno Starčić zahvalio je gradonačelniku što je pozvao gospodina Mimicu te istaknuo da je najvažnija „živa riječ“ u prisjećanju na dane borbe i pobjede. Kazao je da su tijekom prijepodneva posjetili sva mjesta Opatije i okolice kojih se g. Mimica sa zadovoljstvom prisjetio. Predsjednik SABA PGŽ Dinko Tamarut upoznao je g. Mimicu s obilježavanjima svih značajnih datuma vezanih uz oslobođenje od antifašizma te naglasio suradnju s mladima. Počasni predsjednik UABA-e Oleg Mandić kazao kako već više od deset godina on predstavlja neku vrstu svjedoka na prošla vremena te mu je izuzetno drago da je s nama još jedan svjedok tog vremena, a naročito mu je drago što je taj svjedok 10 godina stariji od njega, što mu daje nadu za budućnost.

Hrvoje Mimica ispričao je prisutnima kako je s 18 godina otišao u partizane i priključio se 2. dalmatinskoj brigadi. Od Mimica ga je ratni put vodio kroz borbe preko Bosne i Srbije do Makedonije i Albanije, a oslobodili su Dubrovnik, Konavle, Mostar, Široki Brijeg, Split, Zadar, Krk,,Cres i Opatiju. Sjeća se kako su Opatijom hodali samo vojnici jer su građani bili skriveni po podrumima. Na cesti je našao ženski talijanski bicikl, kojim se vozio po Opatiji i do Matulja i koji mu je gotovo došao glave kada su na njega zapucali iz bunkera u Matuljima. Prisjetio se i kako su dva borca iz njegove čete u Opatiji donijela dva pronađena paketa puna talijanskih lira, koje su kasnije potrošili u Trstu. U Postojni je upoznao svoju suprugu, koja nažalost nije s njime stigla u Opatiju jer je slomila kuk.

Iz vojske je istupio 1955. godine kao major te radio kao mesar u Mimicama, što su mu bili i otac i djed, da bi se počeo baviti turizmom od kojeg se odlično zarađivalo. Dok se g. Mimica pridružio partizanima, njegov otac i braća odselili su u Čile, gdje su najprije kopali zlato, a kasnije se bavili stočarstvom. Gospodin Mimica je sa suprugom puno putovao, pa je tako posjetio i Čile, ali i Brazil, SAD, Kanadu, Ognjenu zemlju, Mexico City... Sa svojim novim opatijskim prijateljima gospodin Mimica podijelio je i svoj recept za dug i zdrav život – svakog dana rano ustaje te pliva od 6 do 7 sati, zimi u hotelskom bazenu, a ljeti u moru.