Grad Opatija
Službene stranice

DANI ČOKOLADE U OPATIJI

Datum: 8.12.2012.

Svečana torta "Lungomare", čokoladne radionice, jaslice od čokolade, sljubljivanje vrhunskih vina s vrhunskom čokoladom obilježili su današnji čokoladni opatijski dan

Jedna od glavnih manifestacija u okviru programa „Zima u Opatiji“ jesu i „Dani čokolade“ koji upravo traju u Opatiji od 7. do 9. prosinca. Unatoč hladnom vremenu, jakoj buri i snijegom okovanoj okolici, danas su se u hotelu Kvarner okupili zainteresirani ljubitelji slastica, gdje je rezana torta „Lungomare“- prava autohtona opatijska torta, koju je osmislila umjetnica Marina Prijatelj. Stilizirana  da oblikom posjeća na popularnu opatijsku obalnu šetnicu, ova je torta i numeričkim podudaranjem asocirala na Lungomare, jer je bila duga 12 metara, dok je obalna šetnica duga 12 kilometara. Svečano su je prerezali mali gradonačelnik Ivan  Tancabel i zamjenica gradonačelnika Opatije Marina Gašparić u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner. Tom je prilikom nastupila i ženska klapa „Volosko“.

Kasnije tijekom dana u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer održana je radionica pod nazivom „Kako je nastala čokolada“ na kojoj su učenici Ugostiteljske škole pod mentorstvom šefa kuhinje Saše Bešlića, izrađivali čokopraline i dekoracije od čokolade, ali i prave jaslice od čokolade koje su napravili uz asistenciju osoblja hotela Adriatic. Jaslice će ostati u Šporeru kako bi ih zainteresirani mogli pogledati i uživati u ovoj maštovitoj rukotvorini opatijskih učenika.

Popodnevni sati rezervirani su bili za druženje zainteresiranih ljubitelja vina i čokolade na Opatijskom paradoksu- sljubljivanju vrhunskih vina i vrhunske čokolade, pod vodstvom sommeliera Branka Muždeka. Opatijski je paradoks realiziran u suradnji s Milicom Sekulić.

Podsjećamo da se tijekom cijelog vikenda na Ljetnoj pozornici odvija prigodna prodaja čokoladnih slastica.