Grad Opatija
Službene stranice

Dan žena na Mrkatu

Datum: 8.3.2019.

Gradonačelnik sugrađanke darivao cvijećem

 Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena gradonačelnik Ivo Dujmić sa svojim zamjenicima Verom Aničić i Emilom Priskićem dijelio je ispred tržnice cvijeće Opatijkama te im čestitao 8. mart.

Gradonačelnik Dujmić istaknuo je da ovim simboličnim darivanjem cvijeća sugrađankama želi podsjetiti na važnost žena u društvu, sa željom da ih se svaki dan još više poštuje – u obitelji, na radnom mjestu i u društvu općenito.

Ispred opatijske tržnice cvijeće su te kavu i kolače sugrađankama, tradicionalno, dijelili i članovi Nezavisne liste Ive Dujmića te opatijskog SDP-a i IDS-a.

Međunarodni dan žena, podsjetimo, obilježava se 8. ožujka kao podsjetnik na tekstilne radnice u New Yorku koje su, još krajem 19. stoljeća, u doba ubrzane industrijalizacije, radile u nehumanim uvjetima. Američke radnice prvi su puta javno demonstrirale 8.ožujka 1857. zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Prosvjed je prekinut uz uporabu sile, ali te su iste radnice nešto kasnije osnovale sindikat i tako je započela borba za ženska prava, koja traje i danas.