Grad Opatija
Službene stranice

Arhitekt Carl Seidl - opus na Opatijskoj rivijeri

Datum: 12.6.2019.

Predstavljena monografija Berislava Valušeka 

  Povjesničar umjetnosti Berislav Valušek svoja je dugogodišnja istraživanja o austrijskom arhitektu Carlu Seidlu i njegovom stvaralaštvu objavio u raskošnoj monografiji  »Arhitekt Carl Seidl - opus na Opatijskoj rivijeri«, na približno 400 stranica, čija je promocija održana u opatijskom Centru »Gervais«.

- Zajedno sa suradnicima uspio sam u ovoj monografiji objediniti njegovo stvaralaštvo u ovim krajevima. Otkrio sam tako da je planirao izgraditi veliki sportski stadion u Opatiji koji nije nikada realiziran, ali je zato napravio dvije crkve, evangeličku i Navještenja Blažene Djevice Marije, njemačku crkvu u Opatiji, dvije upravne zgrade, Grada Opatije i Suda, hotele Milenij i Sveti Jakov, dvije kupališne kućice na Lipovici i u Lovranu i čak 14 vila. Ukupno se radi o 32 projekta, rekao je Berislav Valušek na promociji monografije.

Izdavač ove iznimne znanstvene monografije je ArTresor naklada iz Zagreba. Pokrovitelj izdavanja monografije je i Grad Opatija.

-  Dobar je dio svoga profesionalnog života carl Seidl je proveo na Opatijskoj rivijeri koju je postala njegov drugi dom te je godine 1908. izabran za počasnog građanina tadašnje općine Volosko i ta činjenica govori o dugoj tradiciji imenovanja opatijskih počasnih građana koji glas o Opatiji, biseru Kvarnera promiču svijetom , istaknuo je gradonačelnik Ivo Dujmić na predstavljanju monografije.