Grad Opatija
Službene stranice

„Na krilatim kotačima do Opatijske rivijere – 145. obljetnica željezničke veze Rijeke s Bečom i Budimpeštom i 110. obljetnica opatijskog tramvaja“

Datum: 13.7.2018.

Izložba je za posjetitelje otvorena sve do 30. lipnja 2018. godine, a moguće ju je posjetiti svaki dan, osim ponedjeljka od 10 do 13 te od 17 do 21 sat.

U Hrvatskom muzeju turizma, u vili Angiolina, jučer 12. srpnja 2018. u 20 sati otvorena je obljetnička izložba o željeznici i opatijskom tramvaju „Na krilatim kotačima do Opatijske rivijere – 145. obljetnica željezničke veze Rijeke s Bečom i Budimpeštom i 11. obljetnica opatijskog tramvaja“. Otvorenju izložbe prisustvovali su: ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma gđa Gabrijela Krmpotić Kos, kustosica izložbe gđa Mirjana Kos i gradonačelnik grada Opatije g. Ivo Dujmić. Podupiratelji ove obljetničke izložbe su Ministarstvo kulture RH, Grad Opatija i Austrijski kulturni forum.

Izložba naglašava važnost izgradnje željezničke veze Rijeke i Opatije s već tada postojećom prugom Beč – Trst koja je dovršena 1873. godine. Iste godine puštena je u promet i druga željeznička pruga koja je Rijeku povezala s Karlovcem tj. Zagrebom i Budimpeštom. Puštanjem u promet te iste željezničke pruge Opatiji je omogućen turistički razvoj, a Rijeci skokovit rast lučkog prometa.  Posjetitelji osim željeznica na izložbi se mogu upoznati s opatijskim tramvajem koji je prometovao od 1900. godine do 1933. godine kada je uveden autobusni promet. Ova izložba donosi priču uvođenja željezničkog prometa na području Rijeke i Opatije koji je označio početak razvoja turizma u Opatiji te gradnju prvog Opatijskog hotela Kvarner.

Izložba je za posjetitelje otvorena sve do 30. lipnja 2018. godine, a moguće ju je posjetiti svaki dan, osim ponedjeljka od 10 do 13 te od 17 do 21 sat.