Grad Opatija
Službene stranice

Čudesni svjetovi Sunčeva sustava

Datum: 18.2.2020.

Abte Radonić 21. veljače 2020 u MOHO centru

Jedan od najpoznatijih hrvatskih popularizatora znanosti i tehnologije, legendarni astronom Ante Radonić održat će popularno-znanstveno predavanje „Čudesni svjetovi Sunčeva sustava“ u petak, 21. veljače 2020. s početkom u 18 sati u Interpretacijskom centru dr. Andrija Mohorovičić u Voloskom.

Suvremena tehnologija omogućila nam je da mnogo toga saznamo o tijelima našeg sustava. Međuplanetarne robotske letjelice projurile su pored svih glavnih planeta našeg sustava i čak se spustile na površinu Venere i Marsa kao i na neka mala tijela Sunčeva sustava. Tako smo vidjeli čudesne slike iz blizine mnogobrojnih i raznovrsnih nebeskih tijela. Vidjeli smo mnoge mjesece drugih planeta, upoznali asteroide i komete. Saznali smo kakav je sastav atmosfere drugih planeta, kakvi vjetrovi tamo pušu i kakve su tamo temperature.

Predavanje g. Radonića bit će bogato popraćeno vizualnim materijalom.

Ante Radonić rođen je u Korčuli. Više od četrdeset godina radio je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu na radnom mjestu voditelja planetarija s odjelom astronautike. Bavi se popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike. Održava aktualna javna predavanja i tribine za građanstvo. Dosad je održao više od osam stotina javnih predavanja u više od trideset gradova širom Hrvatske. Objavio je tristotinjak popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Najviše je pisao za časopis zagrebačke zvjezdarnice 'Čovjek i svemir' (od 1970). Često na raznim radijskim i televizijskim postajama komentira događaje na polju istraživanja svemira i svemirskih letova. Od 1997. stalni je stručni suradnik tjedne emisije Andromeda posvećene istraživanju svemira, na Drugom programu Hrvatskoga radija utorkom koja se emitira od 20 do 22 sata. Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture (2014).

Ulaz na predavanje je slobodan.