Grad Opatija
Službene stranice

Izvještaji sa sjednica 2013. – 2017.

Premijera predstave "Život u koricama: Priča o knjizi"

Datum: 4.11.2016.

Gradska knjižnica i čitaonica “Viktor Car Emin” Opatija u koprodukciji s Plesnim art laboratorijem organizira jedinstvenu predstavu Život u koricama: Priča o knjizi koja će se održati u četvrtak 10. studenoga u 18,30 sati u prostorima Knjižnice.

 

Suvremena je to predstava koja povezuje različite umjetničke izričaje s ciljem upoznavanja kulturne baštine i njegovanja kulturnog identiteta, ali i promicanja čitanja i oživljavanja knjižnice kao centra društvenih zbivanja. Predstava opisuje kulturni život knjižnice kroz vremenska razdoblja. Oblikovana je kao scenska plesna izvedba u tri dijela i namijenjena je svim zainteresiranim građanima.

Značaj knjižnice možemo pratiti od njenih početaka kroz razvoj čitaonica u doba Hrvatskog narodnog preporoda. Opatijska “Zora”, u kojoj i danas djeluje knjižnica, bila je svojevrsni “dnevni boravak” služeći ljudima kao mjesto za čitanje novina, igranje, druženje i zabavu. Predstava upravo prikazuje djelić povijesti kada je knjižnica bila od ključne važnosti za njegovanje hrvatskog jezika i nacionalnog identiteta. Zanimljivost predstave jest korištenje tekstova Ivanke Glogović Klarić iz njene knjige Tr ši kao dodatni naglasak na važnost čakavskog jezika u njegovanju lokalne kulture i običaja. Posebnu zahvalu izražavamo autorici na dozvoli koproducentu - Knjižnici za korištenje autorstva ove unikatne knjižice.

Naposlijetku, predstava oslikava i suvremenu knjižnicu kroz nove medije koje ona nudi: društvene igre, audioknjige, učenje jezika, organiziranje raznih programa.

 

Predstava je nastala spontano, s puno entuzijazma i pršteće kreativnosti u kojoj su sudjelovali djelatnici Knjižnice, Plesni art laboratorij te glumci.

Senka Baruška samostalna je umjetnica, koreografkinja, plesačica i pedagoginja te koreorežiserka same predstave koju izvode akademski glumci Zoran Josić i Marina Stanger te plesačice Sandra Turkalj i Marija Maksimović.

Plesni art laboratorij umjetnička je organizacija orijentirana na eksperimentalne umjetničke uradke. Nositelji organizacije su Melita Sorola Staničić i Senka Baruška.

PAL je zamišljen kao jedna umjetnička oaza gdje umjetnici i suradnici mogu stvarati, istraživati, eksperimentirati, raditi na novim idejama, konceptima, kako plesnim tako i

interdiscipliniranim uradcima, performansima, instalacijama. Od samog začetka radi u partnerstvu s organizacijom Centar Koraki, a od 2013. godine mijenja sjedište iz Rijeke u Ičiće gdje se orijentira na plesne projekte i upisivanje Opatije na međunarodnu plesnu mapu svijeta.

 

 

Mjesec hrvatske knjige

Manifestacija Mjesec hrvatske knjige, tradicionalno se obilježava od 15. listopada do 15. studenog. Cilj manifestacije je promicanje čitanja kao društvene vrijednosti i knjige kao kulturnog dobra, te je ovogodišnji centralni moto i tema “Čitam 100 na sat”.

Za sve dodatne informacije, možete posjetiti internet stranicu GKČ “Viktor Car Emin” Opatija ili nam se obratiti na telefon 051 712 987, odnosno email: upiti@gk-opatija.hr