Grad Opatija
Službene stranice

Arhiva sjednica

Gradsko vijeće: usvojen rebalans proračuna, nagrade Grada podijelile vijećnike

Datum: 28.6.2011.

Opatija, 28.lipnja, 2011.

Na današnjoj  sjednici Gradskog vijeća Grada Opatije usvojen je većinom glasova prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna Grada Opatije, a na dnevnom redu našla se i točka o dodjeli godišnjih nagrada i priznanja Grada Opatije, kao i  izvješća o prošlogodišnjem poslovanju komunalnih firmi.

Prijedlogom izmjena proračuna Grada Opatije za 2011., koji je vijećnicima prezentirao pročelnik Upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti Danijel Jerman, ovogodišnji proračun uvećava se za 6,9 milijuna kuna, te iznosi 139,7 milijuna kuna.
Kao osnovni razlog povećanja proračuna navodi se prenošenje sredstava iz 2010. i dijela sredstava od prodaje stanova namijenjenih rješavanju stambenih pitanja socijalno ugroženih osoba u ukupnom iznosu od 12,6 milijuna ,  a koja su bila vezana uz realizaciju konkretnih projekata. Kako dio projekata nije dovršen u 2010. tako  dolazi i do prijenosa dijela namijenjenih sredstava u ovogodišnji proračun.

Istovremeno, u periodu od siječnja do travnja ove godine uočen je pad u ostvarenju tekućih prihoda, kao i očekivano ostvarenje prihoda do kraja proračunske godine.
Stoga je rebalansom planirano smanjenje tekućih prihoda od 5,6 milijuna kuna nadomjestiti prijenosom dijela sredstava iz 2010. godine.
Umanjenje prihoda primjetno je prije svega u poreznim prihodima ( za - 3,6 milijuna kuna), i to se uočava  smanjenje  prihoda od poreza i prireza na dohodak, te iz poreza na promet nekretnina.

Dio proračunskih rashoda povećava se primarno uslijed prijenosa radova započetih lani u ovu proračunsku godinu. U komunalnim programima ukupno planirana sredstva povećavaju se za 8,6 milijuna kuna, među ostalim, i zbog rasporeda sredstava i aktivnosti iz 2010.
Istodobno,  smanjuju se neki od planiranih rashoda. Dio planiranih rashoda za osnovno školstvo i protupožarnu zaštitu smanjen je, budući je Vlada RH Uredbom odredila manji iznos za financiranje decentraliziranih funkcija u odnosu na plan, koji je bio na razini 2010.

Predloženim izmjenama osigurava se stabilnost i uravnoteženost proračuna u uvjetima značajnijeg pada prihoda, posebice prihoda koji su po svojoj namjeni nenamjenski i kojima se mogu financirati sve javne potrebe, navodi se u prijedlogu rebalansa proračuna.

Na sjednici su podnijeta i izvješća o poslovanju u 2010. godini tvrtki Parkovi  i Komunalac. Obje gradske komunalne firme prošle su godine pozitivno poslovale.

Iz odgovora na današnja vijećnička pitanja između ostalog doznaje se da će stečajni upravitelj vjerojatno ubrzo raspisati prvi natječaj za garažu Slatina, te ad se početak izgradnje POS-ovih stanova kod Vage može očekivati ove jeseni.

Nesuglasje o gradskim nagradama

Opatijski su gradski vijećnici danas odlučivali i o kandidatima za dodjelu javnih priznanja Grada Opatije na prijedlog Ocjenjivačkog suda za dodjelu javnih priznanja Grada Opatije.
Za dobitnika Nagrade Grada Opatije za životno djelo vijećnici su potvrdili  Olega Mandića, dok je za počasnog građanina Opatije  potvrđen predloženi Miklos Takacs.
Godišnju Nagradu Grada dobili su Foto Luigi ( gospodarstvo), zatim Odbojkaški klub Opatija (muški i ženski) te karatistica Jelena Kovačević (sport) te Sanja Škorić, Udruga osoba s invaliditetom Grada Opatije i Melinda Kostelac za dostignuća na području društvenih djelatnosti.
Prvobitan je prijedlog Ocjenjivačkog suda za dodjelu Nagrade Grada Opatije za područje društvenih djelatnosti bila Katarina Dodić. Tijekom rasprave o predloženim kandidatima, vijećnik Fernando Kirigin je uime Kluba vijećnika SDP-HNS-IDS-HSU  podnio amandman predloživši Melitu Kostelac, kao kandidatkinju umjesto Katarine Dodić, što je glasovima većinske koalicije i usvojeno.

Prijedlog je argumentiran što u obrazloženju uz prijedlog Katarine Dodić nije istaknuto dostignuće u 2010. -  a što je bio, čulo se u raspravi,  kriterij pri odlučivanju Ocjenjivačkog suda - dok kandidatkinja Melinda Kostelac isti kriterij ispunjava, i to je u obrazloženju navedeno.
Predsjednik Ocjenjivačkog suda Nikica Pažin za govornicom je izjavio kako je pravo onih koji predloženim kandidatima nisu zadovoljni da ne budu zadovoljni, te na kraju podnio ostavku na ovu funkciju, objasnivši kako ne želi više raditi ovaj posao.
Nakon toga vijećnici oporbe napustili su sjednicu, pa je Gradsko vijeće ostalo bez kvoruma, te je sjednica prekinuta a nastavak će biti naknadno zakazan.