Grad Opatija
Službene stranice

Veleposlanica Kraljevine Nizozemske NJ.E. Ellen Berends na prijemu kod gradonačelnika

Datum: 30.10.2014.

Veleposlanica Kraljevine Nizozemske Ellen Berends u pratnji počasne konzulice Vanje Poščić posjetila je jutros gradonačelnika Ivu Dujmića, te je održan sastanak na kojem su gradonačelnik i veleposlanica razmjenili informacije o mogućnostima jačanja gospodarske suradnje, posebno u turizmu.

Gradonačelnik je uvodno upoznao veleposlanicu Berends s ključnim razvojnim projektima kao i osnovnim smjernicama razvoja grada koje nužnoonda prate  i razvojni projekti, usmjereni na jačanje turističke infrastrukture. Gradonačelnik je također naveo i opatijske komparativne turističke prednosti - od prirodnih do onih grana turizma na kojem je Opatija i izrasla, poput zdravstvenog turizma,  ali sada jača i njegovu poziciju.

Veleposlanica Berends, koja je u Hrvatskoj na ovoj dužnosti dva mjeseca, rekla je da je dojma kako Opatija i te kako ima potencijala koji može ponuditi nizozemskom tržištu. Konkretizirala je kako tamošnje stanovništvo, kada bira destinaciju za odmor, mahom to u novije vrijeme čini na individualni način, a ne više kao nekada, putem turističkih agencija. Razgovaralo se o mogućnostima jače promocije opatijske destinacije u Nizozemskoj, te konkretnim modelima, koji će se sigurno razrađivati u skorašnjoj budućnosti.

Prije 1991. godine u ukupnom broju turista koji su posjećivali Opatiju, gosti iz Nizozemske bili su na visokom, drugom mjestu po ovome kriteriju. Danas, ta je brojka puno niža, i svodi se na 4 posto u ukupnom broju turističkih posjeta.

Nizozemska je zanimljivo tržište za Opatiju, zaključeno je na sastanku, dok je Opatija kapacitet koji ima snažnog potencijala da zadovlji interese nizozmeskog tržišta, kada je u pitanju izbor destinacije.