Grad Opatija
Službene stranice

Švedski veleposlanik Lars Shmidt posjetio Opatiju

Datum: 21.3.2014.

Veleposlanik Kraljevine Švedske u RH Nj. E. Lars Schmidt, u pratnji počasnog konzula Kraljevine Švedske Željko Kuiš, posjetili su danas Opatiju.  

Prigodom posjeta susreli su se  se s gradonačelnikom Opatije Ivom Dujmićem i direktoricom TZG Opatije Suzi Petričić, ravnateljem Thalassotherapije prof.dr.sc.Viktorom Peršićem, dr.med., pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ doc. dr. sc. Đulijom Malatestinić, direktoricom TZ Kvarnera dr. sc. Irenom Peršić-Živadinov, prof.dr.sc. Milenom Peršić s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, voditeljicom Wellness centra Sandrom Martinčić i doc. dr. Tatjanom Kehler, pročelnicom za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju.

Gradonačelnik Dujmić upoznao je veleposlanika Schmidta sa konkretnim projektima i  investicijama koje su u tijeku, a koje za cilj imaju dizanje kvalitete destinacije u čemu je svakako bitna podrška lokalne samouprave. Tu je gradonačelnik naglasio da svi potencijalni investitori imaju otvorena vrata gradske uprave i trebaju pokucati na njih, jer imaju podršku u investicijskoj realizaciji u što je kraće moguće roku kroz rad gradskih služba. Svakako je to bitno za grad jer nove investicije znače i nova radna mjesta.

Veleposlanik Kraljevine Švedske impresioniran je Opatijom, osobito ga se dojmila čistoća grada, ali i arhitektura, zelenilo, a njegov je ukupni dojam da Opatija podsjeća na gradove francuske rivijere. Opatija bi i trebala njegovati boutique imidž destinacije, zaključio je veleposlanik, koji će sugerirati delegacijama iz svoje zemlje da dođu i upoznaju Opatiju.

U razgovoru je bilo riječi i o letovima low budget kompanija koji su uvedeni iz Osla i Stocholma prema Kvarneru, koje sufinanciraju Grad Opatija i TZG Opatija,  a čiji su efekti jasni:  lani je broj posjetitelja iz skandinavskih zemalja u Opatiju porastao za 20 posto, podcrtala je taj podatak direktorica TZG Opatije Suzi Petričić.  

Veleposlanik Schmidt razgledao je izložbeni postav Hrvatskog muzeja turizma u Villi Angiolini, gdje se upisao u Zlatnu knjigu gostiju; posebno ga se dojmilo što je u knjizi pronašao i podatak s originalnim potpisom švedskog kralja Oscara, uz priloženu orginalnu  fotografiju toga događaja, koji je 1904. boravio u Opatiji.  

S jednakim je interesom dalje razgledao Villu Jeanette u kojoj je odsjedao švedski kralj,  a potom obišao bolnicu Thalassotherapiju, gdje se susreo s ravnateljem Peršićem i njegovim kolegama i suradnicima.

Jedna od tema o kojoj je bilo riječi tijekom današnjeg susreta je suradnja Thalassotherapije sa švedskim zdravstvenim institucijama, te mogućnosti za stvaranje nove u svjetlu EU članstva, kao i razvoj zdravstvenog turizma u Opatiji. Prof. Peršić, ravnatelj Tahalassotherapije između ostaloga upoznao je veleposlanika s podatkom da je ranije ova bolnica čak 15 godina održavala suradnju sa Švedskom, i liječila pacijente na polju reumatologije.