Grad Opatija
Službene stranice

Sudionici CIOR-a oduševljeni opatijskim gostoprimstvom

Datum: 22.10.2014.

CIOR WORKSHOP "OPATIJA 2014" održan je ove godine u Opatiji u vremeno od 15-19.listopada uz sudjelovanje 38 pričuvnih časnika iz 13 zemalja ( Albanija, Češka, Slovenija, Latvija, Makedonija, Švicarska, SAD, Turska, Francuska, Švedska, Belgija, Italija i Hrvatska)

Pričuvne časnike sudionike workshopa-seminara, pozdravio je izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, general bojnik Mate Pađen, direktor GS OS RH. Seminar-workshop je organiziran pod naslovom "Pričuvne snage nakon 20 godina Programa PfP".

Nakon boravka i posjete Opatiji brigadir Stanislav Linić  iz Saveza Hrvatskog časničkog zbora, koji je najzaslužniji za organizaciju ovog događaja,  proslijedio je Gradu Opatiji reakcije i povratne informacije sudionika CIOR-A koji su oduševljeni gradom, prijemom i boravkom u Opatiji.

Svoje impresije tako su emailom uputili turski general turfan i brigadir Celikkesen. U njemu ističu svoje zadovoljstvo zbog dobro organiziranog sastanka koji je bio plodonosan za organizaciju, no naglašavju  pritom i da su Opatija i rijeka fascinantna turistčka mjesta. Kapetan bojnog broda Jacques De Dever, koji je uime predsjednika CIOR-a vodio seminar u Opatiji, pohvalio je savršenu organizaciju seminara, ali i toplu dobrodošlicu domaćina. Inače, uime Grada Opatije ovaj skup je u službenom dijelu pozdravila zamjenica gradonačelnika Marina Gašparić, koja je i održala prijem u Vili Angiolini za najistaknutije goste CIOR-a i domaćine organizatore.

Pored sudionika na workshopu su prezentacije imali i pukovnik Ivan Jurić iz GS OS RH i gospodin Vedran Obućina, politolog.

Tijekom workshopa sudionici su obišli: Bojnu za specijalna djelovanja u Delnicama, Svetište na Trsatu, Gradinu na Trsatu a imali su i prijem kod gradonačelnika Opatije, gradonačelnika Rijeke te Župana Primorsko-goranske županije. Također, položeni su i vijenci na spomenik Domovinskom ratu u Opatiji, na Mostu Hrvatskih branitelja u Rijeci i na spomenik palim pripadnicima Bojne za specijalna djelovanja u Delnicama.

 

CIOR je saveznička konfederacija priuivnih časnika (uobičajeno se upotrebljava francuska skraćenica) koja zastupa interese od oko 1,3 miliona pričuvnika iz 36 zemalja članica, unutar i izvan NATO-a, što je čini najvećom organizacijom pričivnih časnika na svijetu.

Osnovan je 1948.godine od strane udruga pričivnih časnika Belgije, Francuske i Nizozemske, CIOR je sada neprofitna i nepolitička krovna organizacija nacionalnih udruga pričuvnih časnika i pod pokroviteljstvom je NATO-a. 

CIOR se sastaje dva puta godišnje, ljeti i zimi, i radi kroz odbore koji raspravljaju probleme i daju analize vezane za pričuvu.

Novi predsjednik CIOR-a je pričivni pukovnik DMITAR POPOV (BUG)