Grad Opatija
Službene stranice

POSJET VATROGASNOG PODMLATKA OPATIJE GRADU BEČU

Datum: 29.7.2014.

U nedjelju, 20. srpnja 2014., u sklopu međunarodne suradnje hrvatskih i austrijskih vatrogasaca, deset članova vatrogasnog podmlatka DVD Opatija i tri članice vatrogasne mladeži DVD Kras Šapjane,  u dobi od 7 do 14 godina, krenuli su put Beča, u pratnji starijih kolega  Rene-Raymond Gulina, Katarine Turković Gulin, Aleksandre Zidarić i Đanija Zidarić, gdje su boravili pet dana.

Mlade vatrogasce su na polasku iz Opatije u Beč ispratili gradonačelnik Ivo Dujmić, predsjednik DVD Opatija i Županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac, te gospođa Anica Matzke iz Beča, inače svi  začetnici ideje o razmjeni vatrogasne mladeži ova dva grada, do koje je došlo lani, kada su bečki vatrogasci donirali vatrogasno vozilo DVD-u  Opatija. Ove je godine prva grupa opatijskog vatrogasnog podmlatka  krenula u Beč, a naredne godine njihovi bečki kolege trebali bi stići u uzvratni posjet Opatiji

Za vrijeme boravka u Beču, opatijski mladi vatrogasci obišli su poznate znamenitosti, ali i centar hitne medicinske pomoći, Ambulance Service  i upoznali se sa odličnim sustavom upravljanja u kriznim situacijama, te se družili sa vatrogascima roniocima u postaji Leopoldstadt, obišli centralnu vatrogasnu postaju Am Hof i vatrogasni muzej koji se nalazi u sklopu nje, glavnu policijsku postaju i  muzej, centar za upravljanja prometom, specijalne postrojbe za intervencije na autocestama ''Cobra'', te se družili i sa  predstavnicima specijalne postrojbe sa psima.

Opatijske mlade vatrogasce primio je prof. Harry Kopietz, prvi predsjednik bečkog pokrajinskog parlamenta, inače i član bečke vatrogasne zajednice  koji ih je upoznao sa određenim  projektima koje provodi njegov ured, primjerice onima o educiranju djece i mladih u protupožarnoj preventivi te pružanju prve pomoći.

Naši predstavnici upoznali su Kopietza s projektom edukacije mladih od strane stručnjaka na različitim poljima rada (vatrogasci, civilna zaštita, hitna medicinska pomoć…), koji se planira održati slijedeće godine u obliku kampa na području PP Učka, a koji bi se većim dijelom financirao iz EU fondova. Pritom su pozvali vatrogasnu mladež i kolege iz Beča na sudjelovanje.

Zapovjednik DVD Opatija, Rene-Raymond Gulin i Harry Kopietz dogovorili su nastavak suradnje, među ostalim i u vidu nabavke opreme za edukaciju vatrogasaca za pružanje prve pomoći.

„Moram napomenuti kako smo jako ponosni na našu djecu, naše mlade vatrogasce, koji su u svakom trenutku izvanredno predstavljali svoje vatrogasno društvo i svoj grad. Veliki je to bio zadatak, a oni su ga odradili više nego odlično. Želimo se zahvaliti onima koji su nam omogućili ovu prekrasnu avanturu, prije svega našem gradonačelniku gospodinu Dujmiću i kolegama iz Beča, i naravno našem DVD-u Opatija“ istakla je Katarina Gulin.