Grad Opatija
Službene stranice

Ministri sporta iz regije obišli opatijsku sportsku dvoranu i Thalassotherapiu

Datum: 17.1.2014.

U organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatskog akademskog sportskog saveza, u Rijeci se 17.siječnja 2014.  održala Ministarska konferencija pod nazivom „Razvoj akademskog sporta u regiji“ čiji je cilj promicanje sporta studentske populacije, promoviranje politika osiguranja optimalnih uvjeta za zdrav život studentica i studenata te razvoja i omasovljenja akademskog sporta u regiji. U radu Konferencije sudjelovali su ministri iz regije nadležni za sport: ministar znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske Željko Jovanović, direktor Uprave za mlade i sport Vlade Crne Gore Igor Vušurović,  ministar obrazovanja, znanosti i sporta Republike Slovenije Jernej Pikalo i ministar mladih i sporta Republike Srbije Vanja Udovičić. Konferenciji su prisustvovali i povjerenik Predsjednika Republike Hrvatske za sport Branko Tušek, zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, predsjednik Europske sportske sveučilišne asocijacije Adam Roczek i Zrinko Čustonja. radu. 

Nakon konferencije u Rijeci, ministri su posjetili i Opatiju gdje su u pratnji domaćina, Ive Dujmića, opatijskog gradonačelnika,  i prof.dr.sc. Viktora Peršića, dr.med. predsjednika Gradskog vijeća Grada Opatije/zamjenika ravnatelja Thalassotherapie, zamjenika gradonačelnika Fernanda Kirigina i Marine Gašparić, saborske zastupnice Lidije Bagarić, te voditelja sportskih objekata „Opatija 21“ O'Briena Schlaunica, i drugih, obišli novu Sportsku dvoranu Marino Cvetković na Lipovici, kako bi se konkretno upoznali na novim sportskim kapacitetima i infrastrukturom na području grada. Razledali su prostor cijele dvorane, press room, konferencijsku salu, pomoćne prostorije, ali i prostor novog fitnessa i restorana koji se uređuju u sklopu dvorane.

Po obilasku sportske dvorane, ministri su dalje krenuli  u Thalassotherapiu na predstavljanje projekta Nacionalnog centra za sport i sportsku medicinu u Thalassotherapiji Opatija.Nakon pozdrava ravnatelja Thalassotherapie Emila Bratovića, prof. Peršić je predstavio projekt Nacionalnog centra, naglasivši kako bi Centar djelovao s vrhunskim stručnjacima u području sporta i medicine, omogućavao preventivne i druge preglede sportašim, pratio njihov rad; ujedno, istakao je bitnu činjenicu, a ta je da Hrvatska nema bazičnu evidenciju sportaša.

Materijalne pretpostavke za osnivanje ovog Centra stvorile bi se i putem financiranja preko fondova EU. Dionici projekta bili bi Primorsko-goranska županija, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo zdravlja, ali i konzalting tvrtke. Važno je iskoristiti pozicijsku rente koju ova lokacija nosi, naglasio je prof. Peršić, a ovakav bi jedan centar zasigurno doprinio produljenju turističke sezone. Nakon prezentiranoga, obratili su se ministar sporta Srbije, te direktor Uprave za mlade i sport Vlade Crne Gore, Vanja Udovičić i Igor Vušurović, koji su dali podršku  nastojanjima opatijske Thalassotherapie u stvaranju jednog kvalitetnog i konkurentnog centra, kao i Petar Skansi, te ministar Jovanović, koji je  najavio ovom prigodom osnivanje tenis centra Nikole Pilića u Opatiji. I Pilić je pred auditorijem elaborirao svoj plan, dok je gradonačelnik Dujmić naznačio da su ovakvi razvojni iskoraci omogućeni sređivanjem prostornog plana.

U sklopu konferencije potpisana je u Rijeci  Povelja o regionalnoj međudržavnoj suradnji na području akademskog sporta. Povelju su  potpisali ministri iz regije nadležni za sport: dr. sc. Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta RH, g. Igor Vušurović, direktor Uprave za mlade i sport Vlade Crne Gore, dr. sc. Jernej Pikalo, ministar obrazovanja, znanosti i sporta Republike Slovenije i g. Vanja Udovičić, ministar mladih i sporta Republike Srbije.

Jedan je od ciljeva održane konferencije je promocija regionalne košarkaške akademske sportske lige te sportskog volonterizma. 

Ministri su posebno naglasili važnost razvoja sportske infrastrukture na visokim učilištima, usavršavanje stručnih kadrova na području akademskog sporta te ostale oblike međuregionalne suradnje na području akademskog sporta.