Grad Opatija
Službene stranice

Izložba posvećena autoru tzv. zakopanskog stila arhitekture otvorena u Šporeru

Datum: 5.6.2014.

»Pogledali smo prema Tatrama (Iz Zakopana u Lovran)« naziv je izložbe koja je otvorena 3. lipnja u 18 sati u Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« u Opatiji.

Organizatori su izložbe su poljska kulturna udruga »Fryderyk Chopin« iz Rijeke, Veleposlanstvo Republike Poljske u RH, Hrvatski muzej turizma te gradonačelnici Zakopana i Opatije.

 Izložba je posveta umjetniku Stanislawu Witkiewiczu čije  živopisne i originalne ideje  nisu isključivo u sferi povijesti i tradicije, već su prisutne u aktualnom trenutku ,obogaćujući  kulturnu baštinu. Inače, ova je izložba i svojevrstan uvod u obilježavanje godine Witkiewicza

 

" Sve što se zbiva bilo gdje u Poljskoj, zrcali se u Zakopanu"  pisao je tako Stanisław Witkiewicz (1851–1915), znameniti slikar, pisac i autor tzv. zakopanskog stila arhitekture, koji je mnoge godine proveo u Lovranu, gdje je i umro 1915. godine

 

Na otvorenju izložbe u Šporeru nazone su pozdravili veleposalnik Republike Poljske u Hrvatskoj Nj.E. g. Maciej Szymanski,  gradonačelnik Zakopana g. Janusz Majcher, te gradonačelnik Ivo Dujmić, a program otvorenja vodila je predsjednica poljske kulturne udruga »Fryderyk Chopin« gđa. Jolanta Čar.