Grad Opatija
Službene stranice

Brojni ugledni gosti posjetili Bečki bal

Datum: 21.9.2014.

Balom pod kristalnim lusterima sinoć je završio Bečki tjedan u Opatiji kada su se građani Opatije i njihovi gosti kroz pregršt događanja mogli upoznati s kulturom, glazbom te kulinarskom ponudom austrijske metropole. Bal su svečano otvorili polaznici bečke plesne škole "Kopetzky" uz pratnju bečkog orkestra "Original Wiener Strauss Capelle", nakon kojih su u ritmu bečkog valcera zaplesali brojni uglednici iz političkog, diplomatskog, gospodarskog i kulturnog života te su potom uživali u nastupu tri profesionalna plesna para iz Zagreba i sopranistice Kristine Kolar. U ponoć je, uz degustaciju vina, bila poslužena velika sacher torta.

 

Bečki bal jedna je od manifestacija s najdužom svjetskom tradicijom, a Opatija je najmanji europski grad domaćin. Ovaj Bal postao je svojevrsni brend i naši austrijski prijatelji rado sudjeluju na njemu istaknuo je gradonačelnik Ivo Dujmić. Bal su uveličali brojna uvažena imena, pa su tako između ostalih Hrvatsku predstavljali uz već spomenutog gradonačelnika Opatije, još i predsjednik Gradskog vijeća Grada Opatije Viktor Peršić, zatim pomoćnik Ministra turizma Davor Ižaković, glavna tajnica u Ministarstvu vanjskih i eruopskih poslova Vesna Cvjetković, župan PGŽ Zlatko Komadina, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i načelnica Policijske uprave PGŽ Senka Šubat. Grad Beč su predstavljali zamjenica gradonačelnika Renate Brauner i tri člana bečkog Poglavarstva, a balu su se odazvali između ostalih i Alois Stöger, austrijski ministar za promet, Manfred Matzka, načelnik odjela ureda kancelara Austrije, te veleposlanica Austrije Andrea Ikić Böhm, veleposalnik Čilea Germán Ibarra, veleposlanica Francuske Michéle Boccoz, veleposlanica Kosova Shkëndije Geci Sherifi i Renato Cianfarani, generalni konzul Republike Italije u Hrvatskoj. Zamjenica gradonačelnika Beča u svojem je sinoćnjem pozdravnom govoru istaknula da je opatijski Bečki bal simbol izvrsnog prijateljstva između Beča i Opatije.

Bal je i ove godine imao humanitarni karakter te će se sredstva koja su prikupili članovi Lions Kluba donirati malim štićenicima Dječjeg doma za nezbrinutu djecu u Lovranu.