Grad Opatija
Službene stranice

Susret gradova prijatelja

Najavljen 7.susret gradova i općina prijatelja djece Hrvatske u Opatiji 13. rujna

Datum: 11.9.2013.

Opatija će u petak ugostiti 7.susret gradova i općina prijatelja djece Hrvatske, koji će se održati  13.rujna u hotelu Adriatic, najavljeno je na upravo okončanoj konferenciji za novinare u uredu gradonačelnika.

Na konferenciji su detaljnije informacije novinarima prezentirali opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin, predsjednica gradskog koordinacijskog odbora „Grad Opatija- prijatelj djece“ Sanja Škorić, pročelnik UO za financije i društvene djelatnosti Grada Opatije Danijel Jerman, te dječji gradonačelnik Opatije Ivan Tancabel.

Gradonačelnik Dujmić naveo je kako je tema opatijskog, 7.susreta gradova i općina prijatelja djece Hrvatske  „Dječja participacija“.

Organizator 7. susreta je Koordinacija Grad Opatija - prijatelj  djece, Grad Opatija, u suradnji sa Savezom Društava naša djeca Hrvatske.

Prema najavama, očekuje se dolazak 94 djece, 48 odraslih i 15 gradonačelnika ili predstavnika grada i općine.

Delegacije predstavnika Gradova i općina – prijatelja djece koje su potvrdili dolazak na Susret su iz Broda Moravice, Čakovca, Čazme, Delnica, Dubrovnika, Grubišnog Polja, Gospića, Karlovca, Koprivnice, Križa, Kutine, Labina, Ogulina, Pleternice, Pregrade, Preloga, Pule, Rijeke, Stubičkih Toplica, Varaždina, Velika Gorice i Zaboka.

Uz organizatore iz Saveza DND Hrvatske, najavljen je i dolazak predstavnika resornih ministarstava, ureda Unicefa Hrvatska, pravobraniteljice i mnogih drugih… Na susretu će sudjelovati i koordinatori projekta „Mladi u zajednici bez barijera“ iz Kidričeva, Ajdovščine i Crikvenice te župan Občine Kidričevo, Anton Leskovar.

Inače, Grad Opatija se uključio u Akciju gradovi i općine prijatelji djece još 2000. godine, a među prvima je postao Grad prijatelj djece, i to  2005. godine.

  U Opatiji je osnovano i Dječje gradsko vijeće, koje ove godine obilježava  11 godina od osnutka, a brojne dječje inicijative koje su dali, usvojene su, poput onih o potrebi uređenja dječjih igrališta.

Od 2004. do 2012.  aktivnosti na planu uključivanja djece kroz brojne akcije gradova prijatelja djece Opatija je dobila brojna priznanja.

 sIstaknuto je i kako se svake godine u proračunu Grada Opatije osiguravaju sredstva za realizaciju prijedloga iz izvedbenih programa. Grad, dakle, snažno podržava aktivno uključivanje djece u educiranje oko demokratskih procesa.

Program u petak u cjelosti će voditi djeca, a odrasli će biti njihovi gosti. Podijeljen je u dvije grupe; u prvom dijelu programa, kako je pojasnila Škorić, djeci će se pozdravima obratiti odrasli, upravo oni koji i odlučuju, gradonačelnici, organizatori, predstavnici ministarstava. Moći će pogledati i mjuzikl Footlose, nastao ovog ljeta kroz ideju M. Majerle. U drugom dijelu programa odvijat će se radionice, namijenjene djeci i odraslima.

Mali gradonačelnik Ivan Tancabel iskoristio je prigodu te pozvao opatijsku djecu da se u što većem broju priključe zbivanjima u petak u Adriaticu; podsjetio ih je i na predstojeće izbore za 9. sastav Dječjeg gradskog vijeća. Kandidature se mogu predati do 23. rujna, a izbori su 10. listopada.