Grad Opatija
Službene stranice

Aktivnosti

Svečana izjava Grada Opatije i Dječjeg gradskog vijeća - obilježavanje 25. godišnjice od potpisivanja Konvencije UN-a o pravima djeteta

Datum: 17.11.2014.

Gradonačelnik Ivo Dujmić u ime Grada Opatije i dječja gradonačelnica Petra Peloza u ime Dječjeg gradskog vijeća potpisali su danas u Vili Angiolini svečanu izjavu kojom se naglašava i ističe važnost primjenjivanja odredaba najvažnijeg svjetskog dokumenta o djeci – Konvencije UN o pravima djece, u donošenju svakodnevnih odluka u Gradu Opatiji, koji s ponosom nosi počasnu i obvezujuću titulu „Grad Opatija prijatelj djece“.

 

Svečanosti su prisustvovali i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, zamjenica predsjednice Saveza Društava Naša djeca Hrvatske Sanja Škorić, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a Dragica Marač, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ Edita Stilin,  zamjenik načelnika Općine Lovran Branislav Petković, ravnatelj opatijske osnove škole Fredi Glavan, ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija Sabrina Jelić, članovi Koordinacije Grad Opatija – prijatelj djece te predstavnici ustanova i udruga koje se bave djecom, odgojem djece te promicanjem dječjih prava, kao i članovi DGV-a te bivši dječji gradonačelnici. Pozdravno pismo poslao je i predsjednik RH Ivo Josipović koji je čestitao obilježavanje godišnjice donošenja Konvencije te podržao potpisivanje izjave. Program su pjesmom uljepšali mališani iz glazbeno-talijanske igraonice „Girotondo“, polaznici Dječjeg vrtića Opatija te školski zborovi Mići vrapčići i Opatijski dječaci.

 

- U našem gradu djeca slobodno mogu reći što misle i kako se osjećaju, što žele i što bi trebalo promijeniti. Svi smo ponosni što naš grad nosi titulu Grada prijatelja djeca, što znači da veliki i mali dobro surađuju, kazala je dječja gradonačelnica Petra Peloza.

- Grad Opatija puno čini da najmlađi odrastaju u sretnoj, zdravoj i veseloj sredini. S djecom imamo partnerski odnos, razgovaramo i uvažavamo mišljenja naših najmlađih sugrađana. Djeco, kada ste vi u pitanju u proračunu nema rezova i nema štednje. Sljedeće godine opremit ćemo nove prostore DND-a i dodatno urediti dječju plažu Tomaševac. Želimo da Grad Opatija s ponosom nosi naziv Grad prijatelj djece, istaknuo je gradonačelnik Ivo Dujmić.

Zamjenica predsjednice Saveza Društava Naša djeca Hrvatske i tajnica DND-a Opatija Sanja Škorić istaknula je kako se uz 25 godina usvajanja Konvencije o pravima djeteta u studenom obilježava i 20 godina djelovanja Dječjih foruma u Opatiji i Lovranu te će se do kraja mjeseca održavati razne aktivnosti povodom obilježavanja ovih važnih događaja. Predsjednik DGV-a Ivan Tancabel i članice DGV-a i DF Katja Knežević i Irena Petković upoznale su prisutne s radom Dječjeg gradskog vijeća i Dječjih foruma, sa stanjem i problemima odrastanja djece u svijetu, dječjim proračunom kojim su financirani razni dječji projekti te raznim akcijama koje su provedene u Gradu prijatelju djece.

- Dajte djeci više vremena, saslušajte ih. Mi učimo od vas odraslih, ali i vi možete učiti od nas, djece, poručili su Ivan, Katja i Irena.

Uoči  potpisivanja svečane izjave,  potpisnici su istaknuli: „Svečano izjavljujemo da je Grad Opatija prijatelj djece, grad u kojem djeca i mladi ljudi odrastaju sretni, zdravi i sa samopouzdanjem te u kojem ih se poštuje kao punopravne  osobe, grad koji potiče suradnju  svih subjekata u gradu sa svrhom promicanja prava i dobrobiti djece, grad u kojem prava i interesi djece zauzimaju središnje mjesto u donošenju i provođenju politika našeg grada, grad koji izgrađuje partnerske odnose između djece i odraslih,  prepoznavši u opatijskoj djeci vrijednog i važnog partnera s kojim u suradnji, organizira sadržaje kojima se obogaćuje život djece u Opatiji te grad u kojem se čuje i poštuje dječje mišljenje i dječji glas.“

Program obilježavanja obljetnice donošenja Konvencije nastavljen je poslijepodne otvaranjem izložbe dječjih radova pod nazivom „Daj 10 za dječja prava“ u galeriji Laurus u Lovranu.