Grad Opatija
Službene stranice

Aktivnosti

ODRŽANI IZBORI ZA 10. SAZIV DJEČJEG GRADSKOG VIJEĆA OPATIJA

Datum: 11.5.2015.

 U opatijskoj Osnovnoj školi R.K. Jeretov,  i lovranskoj Osnovnoj školi V.C. Emin, koju pohađa 70 učenika s područja Opatije, danas prije podne provedeni su izbori za vijećnike novog, 10. saziva Dječjeg gradskog vijeća Opatije.

 Izbori su se odvijali u svim razrednim odjeljenjima od 4. do 7. razreda, kojima su  prisustvovali  zamjenik gradonačelnika Opatije Fernando Kirigin te predstavnici Koordinacije Dječjeg gradskog vijeća.

Zamjenik gradonačelnika Kirigin posjetio je jutros školarce u vrijeme izbora, te im čestitao na zalaganju i trudu koji ulažu pri ovom demokratskom procesu.  Onima koji će dobiti na izborima te onda sjesti u „vruću“ vijećničku stolicu opatijskog DGV-a, što je pandan „odraslom“ Gradskom vijeću Opatije, pojasnio je da biti vijećnikom u DGV-u zapravo znači biti glasnogovornikom svoga razreda, sredine iz koje se dolazi. Upravo kroz ovu proceduru, naznačio je Kirigin,  onda se mogu jasnije artikulirati, zastupati i ostvariti interesi učenika, odnosno djece prema „odraslim“ vijećnicima, te gradonačelniku i njegovim zamjenicima koji kasnije odlučuju kako i na koji način najbolje mogu odgovoriti na potrebe ove najmlađe i vrlo bitne populacije našeg društva.

  Svako razredno odjeljenje biralo je po dva predstavnika, koji će zastupati prava djece  Opatije. Mandat članova DGV-a traje dvije godine.

Izbori su bili organizirani i u Osnovnoj školi „V. C. Emin“ Lovran, gdje se biraju dva učenika koji zastupaju djecu s područja Ike, Oprića i Dobreća koji su upisani u tu školu.Za izbore za 10. Saziv Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije se prijavilo  55 učenika, od čega 49 učenika upisanih u Osnovnu školu Rikarda Katalinića Jeretova i 6 učenika s područja Dobreća, Ike i Opriča, koji su upisani u Osnovnu školu Viktora Cara Emina u Lovranu.

Konstituirajuća sjednica 10. saziva DGV-a održat će se 25. svibnja u gradskoj vijećnici, kada će biti izabran novi dječji gradonačelnik te projekt na kojem će vijećnici raditi tijekom svog mandata.

U novi saziv DGV-a izabrani su Damjan Rajko i Rafael Matacin iz 4.a, Hana Kulišić i Ema Ratkajec iz 4.b, Tija Dujmović i Leon Devčić iz 4.c, Tara Tomić i Leo Janković iz 5.a, Leon Pepelnik i Danijel Predragović iz 5.b, Valeria Puž i Petra Deranja iz 5.c, Roko Lovrić i Annamaria Renner iz 6.a, Karolina Bilen i Mia Jović iz 6.b, Iris Matulja i Dominik Žiganto iz 6.c, Eleonora Glavan i Francesca Renner iz 7.a, Nina Žunić i Aleksandra Brumnjak iz 7.b, Lea Leonarda Pašić iz 7.c te učenici iz OŠ Viktora Cara Emina u Lovranu Marko Ivanković iz 4.a i Luka Sošić iz 7.a.

Dječje gradsko vijeće već 14 godina uspješno djeluje i zastupa dječja prava, predstavljajući svu djecu Opatije pred gradonačelnikom i Gradskim vijećem te omogućava djeci i mladima ostvarivanje jednog od dječjih prava – pravo na izražavanje mišljenja o svim pitanjima koja se na njih odnose. Kontinuitet u provedbi ovoga projekta dječje participacije dokazuje da Grad Opatija čini sve kako bi čuo i uvažio glas djece u svom Gradu.