Grad Opatija
Službene stranice

Aktivnosti

Međunarodni dan djeteta obilježen dječjim javnim skupom u Opatiji i Lovranu

Datum: 7.10.2014.

„Htio bih da u Lovran dođe još nekoliko ljudi pa da postane grad!“ Dragi roditelji, čuvajte djecu i nemojte se tući! Želim da se naš grad Lovran čuva k'o u galeriji! Odrasli, molim vas da prestane rat i da beskućnicima nađete domove i nama djeci date puno ljubavi“ – poručili su opatijski i lovranski vrtićari i osnovnoškolci odraslima na dječjim javnim skupovima u Opatiji i Lovranu kojima je obilježen Međunarodni dan djeteta i početak Dječjeg tjedna.

 

U Lovranu je dvjestotinjak mališana napravilo krug oko crkve, a pridružio im se i načelnik općine Alan Sanković te su svi zajedno uzviknuli “Ljubav djeci prije svega“, kao što obilježavajući taj dan čine i djeca u većini gradova diljem Hrvatske, kako bi odaslala svoje poruke odraslima.  Opatijski vrtićari i osnovnoškolci okupili su se ispred sportske dvorane "Marino Cvetković" gdje su se družili sa zamjenikom gradonačelnika  Fernandom Kiriginom te vijećnicima Dječjeg gradskog vijeća Opatije. Na oba skupa mališani su sudjelovali na aktivnostima kojima su se promovirala i slavila dječja prava te 25 godina od usvajanja najvažnijeg dokumenta za prava djece – UN-ove Konvencije o pravima djeteta i 20 godina rada oblika dječje participacije u DND-u Opatija i ogranku Lovran - Dječjih foruma.

 

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva Naša djeca (DND). Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. Ove godine Dječji tjedan započeo je u ponedjeljak, 6. listopada 2014. – Međunarodni dan djeteta – i završava u nedjelju, 12. listopada 2014. Ova tradicionalna međunarodna manifestacija održava se u organizaciji Koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“, Društva "Naša djeca" Opatija i ogranka Lovran, Grada Opatije, Općine Lovran, Osnovnih škola "R.K. Jeretov" Opatija i “V.C. Emina“ Lovran, Dječjeg vrtića Opatija te Festivala Opatija.