Grad Opatija
Službene stranice

Aktivnosti

"Grad prijatelj djece" - Opatiji povelja za naj-akciju

Datum: 27.11.2014.

U organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u ponedjeljak 24.11.2014., u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba održano je godišnje Savjetovanje koordinatora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ povodom dviju obljetnica – 25 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta i 15 godina akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“.  Pokrovitelj  Savjetovanja je predsjednik RH Ivo Josipović. Na Savjetovanju su se okupili brojni predstavnici iz gradova i općina koji sudjeluju u Akciji te državnih, gradskih i općinskih tijela, ureda i ustanova te djece iz Dječjih vijeća i foruma koji provode i podupiru ovaj program u Hrvatskoj.

Na svečanom dijelu Savjetovanja podijeljene su Povelje i Pohvale gradovima i općinama za najuspješnije Naj-akcije u 2014. godini. Naj – akcije su projekti  koje su osmišljala, organizirala i provela djece, usmjereni na poboljšanje života djece u lokalnoj zajednici. Gradu Opatiji dodijeljena je povelja za provedenu akciju “Opatijski sportski dan“, dok je Općini Lovran dodijeljena povelja za akciju “Donosimo Čabranima poljubac topli da im snijeg brže okopni“.

 

Predstavnici Dječjeg gradskog vijeća Opatije i Dječjih foruma Opatija i ogranka Lovran na Savjetovanju su predstavili sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji „Djeca pokretači promjena u društvu“ (CATS) održanoj u švicarskom gradiću Caux od 25. srpnja do 3. kolovoza. Cilj konferencije bio je razvijati i podržavati zajednice koje poštuju pravo participacije djece  i mladih, poticanje međusektorskog partnerstva, zagovaranje dječje participacije te primjere dobre prakse dječje participacije u svijetu. Predstavnici DGV-a i DF-a tijekom svog posjeta Zagrebu, u društvu pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić, posjetili su izložbu pod naslovom “25 godina Konvencije o pravima djeteta – koliko je poznajemo i poštujemo?“ postavljenoj u Uredu pravobraniteljice za djecu, u prostoru Male kuće dječjih prava.

Osim povelje za Naj-akciju, Općini Lovran dodijelio se i počasni, ali i obvezujući naziv “Općina Lovran – prijatelj djece“. Ovaj prestižni naziv je najviše javno društveno priznanje sredinama koje sustavno brinu o zaštiti djece i njihovim pravima i potrebama.  U konkurenciji za dobitnika prestižnog naziva “Grad/Općina – prijatelj djece“ ove godine osim općina Lovran i Mrkopalj, bili su i gradovi Split i Nova Gradiška.