Grad Opatija
Službene stranice

Aktivnosti

DND: najavljen 17. susret Dječjih foruma Hrvatske

Datum: 10.4.2014.

          U prostorijama Društva “Naša djeca“ Opatija održana je konferencija za medije na kojoj su Emili, Lucian, Karlo, Teo, Mia, Nina, Andrija, Gloria i Gala – predstavnici Dječjeg gradskog vijeća i Dječjih foruma Opatije i Lovrana predstavili svoje sudjelovanje na 17. susretu Dječjih foruma Hrvatske koji će se održati 11., 12. i 13. travnja 2014 godine u Selcu. Sretan put, uspješno predstavljanje i dobru zabavu poželjeli su im zamjenik opatijskog gradonačelnika Fernando Kirigin i viša stručna suradnica za odgoj i obrazovanje u Gradu Opatiji Marta Berčić.

Predstavnici DGV-a i DF -a Opatije i Lovrana predstavit će svoj rad kroz međunarodni projekt Tapori u koji su uključeni od 2006. godine, kroz kampanju „Graditelji mira“ te će progovorit o pravima djevojčica i rodnim i spolnim ulogama.  Na info punktu koji će biti postavljen tijekom trajanja susreta, a u okviru aktivnosti koja nosi naziv „Korakom do znanja o siromaštvu i socijalnoj isključenosti“, predstavit će svoja sudjelovanja na Dječjim susretima za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Belgiji i Cipru. Na kraju Susreta pozvat će sve forumaše da podrže kampanju pod nazivom „Opredijeli se da budeš “Prvak prava djeteta““ koju je pokrenulo 14 međunarodnih i europskih udruga za dječja prava (Eurochild, SOS Dječje selo…) kako bi potaknuli članove Europskog parlamenta da prihvate i potpišu Manifest dječjih prava. Oni će zajedno s pismom, europskim parlamentarcima poslati i Manifest dječjih prava te ih pozvati da se priključe kampanji. Popis zastupnika kandidata koji su potpisali manifest biti će objavljen i dostupan javnosti prije izbora za novi saziv EU parlamenta na stranicama Child Right Manifesta. Osim što će prezentirati svoj rad, opatijski i lovranski forumaši predstavit će grad Opatiju kroz stihove Drage Gervaisa i opatijsku kameliju, dok će općinu Lovran kroz dobrećanske marune, trešnje, i karneval.

 

         17. Susreti Dječjih foruma dio su velikog projekta Saveza Društava Naša djeca Hrvatske, Ministarstva socijalne politike i mladih i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta čija je tema „Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti za dječja prava“.

Cilj ovog projekta bio je ciljanim aktivnostima djece iz Dječjih foruma, uz pomoć voditelja, u svojim lokalnim sredinama promicati borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti te doprinose u ostvarivanju prava djeteta na način da ih se kroz aktivnosti upozna s problemima i potrebama svojih vršnjaka u lokalnoj zajednici, kvalitetom socijalnih usluga, ali i problemima siromaštva djece u Europi i svijetu.

 

         U ovoj godini u kojoj se obilježava 25 godina od donošenja Konvencije UN-a o pravima djece i 15 godina od početka Akcije Gradovi/općine prijatelji djece, u Društvu “Naša djeca“ Opatija obilježavaju 20 godina od osnivanja prvog Dječjeg foruma. Predstavnici DGV-a i DF-a Opatije i Lovrana ponosno su istaknuli činjenicu da oblici aktivnog dječjeg sudjelovanja (Dječje gradsko vijeće i Dječji forumi) u njihovom gradu, gradu Opatiji – prijatelju djece, sada već imaju dugu tradiciju. Tim su povodom izradili izložbu “Labirint dječjih prava“ i kartu svijeta o stanju dječjih prava danas koje će postaviti na 17. susretu Dječjih foruma Hrvatske, ovoga vikenda u Selcu.