Grad Opatija
Službene stranice

Aktivnosti

DGV Opatija sudjelovao u istraživanju „Dječji stavovi o tome kako vlada troši novac“

Datum: 31.3.2015.

Istraživanje je osmislio tim znanstvenika iz Centra za dječja prava na Sveučilištu Queen's Belfast o čemu je snimljen i video, koji je prikazan u Genèvei na 28. sjednici Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava

Društvo “Naša djeca” Opatija kao član Eurochild i Child Rights Connect organizacija te uz članove partnerskih organizacija, provelo je istraživanje Dječji stavovi o tome kako vlada troši novac koje je osmislio tim znanstvenika iz Centra za dječja prava na Sveučilištu Queen's Belfast.

Dječje gradsko vijeće Opatija sudjelovalo je u istraživanju u kojem je ukupno sudjelovalo oko 2700 djece iz 71 države u svijetu, na način da su vijećnici ispunjavali individualne ankete koje su također proslijedili i sakupili od drugih dječjih vijeća u Hrvatskoj. Istraživanje je provedeno i kroz fokus grupe u kojima je bilo uključeno tridesetak djece iz Dječjeg gradskog vijeća Opatija, Dječjih foruma DND Opatija, Radionice igraonice “Kolibrići” DND Opatija i Likovno kreativne radionice “Grad”.

U istraživanju su sudjelovali i Dječje gradsko vijeće Grada Našice, DND Prelog s Dječjim forumom „Sanjari“ i Dječjim vijećem Grada Preloga, DND Ogulin s Dječjim forumom „Klek“, Dječjim gradskim vijećem Grada Ogulina i Ogulinskim mažoretkinjama, DND Slatina, DND Tuhelj, DND Dubrovnik i DND Velika Gorica  na način da su djeca ispunila individualne ankete o svojim stavovima o državnoj potrošnji za dobrobit djece.

Prikupljeni rezultati i odgovori bit će uključeni u savjete koje će Ujedinjeni narodi poslati vladama diljem svijeta. Izvješće o rezultatima istraživanja bit će poslano u dvije radne skupine UN-a: Odboru o pravima djeteta i Vijeću za ljudska prava. Obje ove skupine ispituju koliko dobro vlade rade kako bi osigurale da sva djeca u svojoj zemlji uživaju svoja prava. Trenutno, oni rade zajedno kako bi vladama dali savjete o načinima potrošnje novca koji će im pomoći da ostvare svoja obećanja dana djeci.

Društvo „Naša djeca“ Opatija i Dječje gradsko vijeće Opatija snimili su i popratni video o sudjelovanju djece u globalnom savjetovanju o ulaganjima u djecu koji je uključen u zajednički video svih organizacija koje su uključile djecu u istraživanje. Video se prikazao 12. ožujka u Genèvena 28. sjednici Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava, unutar godišnjeg cjelodnevnog sastanka o pravima djeteta "Prema boljem ulaganju u prava djeteta".

Godišnji cjelodnevni sastanak o pravima djeteta sastojao se od jutarnje panel diskusije pod temom „Od prava u teoriji do prava u praksi: pregled ključnih aspekata i izazova u planiranju, mobilizaciji, raspodjeli i trošenju javnih sredstava za ostvarivanje prava djece“; te poslijepodnevne panel diskusije pod temom „Primjena pristupa ulaganjima u djecu temeljenim na njihovim pravima i jačanje odgovornosti - fokus na konkretnim primjerima strategija i dobrih praksi“.

Dječje gradsko vijeće Opatija imalo je priliku prikazati video o sudjelovanju u istraživanju dječjih stavova o tome kako vlada troši novce na ovom važnom sastanku o dječjim pravima gdje su se utvrdile zajedničke prepreke i izazovi za ulaganje u prava djeteta u okvirima transparentnog, participativnog, inkluzivnog i odgovornog upravljanja; preporučila su se rješenja za pojedine države, te se dali prijedlozi kako probleme dodatno integrirati i uključiti u program Ujedinjenih naroda.