Page 35 - Opatija153

This is a SEO version of Opatija153. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

ri spomenu ljeta i vru-ćina, mnogima prvo na pamet padnu kokteli kao savršeno rješenje za osvježenje. Uz naš recept, sami možete smiješati koktel, i to ne bilo kakav, već pravi hrvatski. Crocktail je prvi koktel sastavljen isključivo od hrvatskih sastojaka. Autor ovog osvježavajućeg napitka je Marin Nekić, a sastojci, koji se uglavnom mogu naći na svakom koraku i pri-premiti u svakoj prilici, su: zadarski Maraschino, svježi sok od limuna, sok od višnje, arancini i puno leda. Marin je najnagrađivaniji hrvatski barmen i mixolog. Živio je uDalma-ciji i u Zagrebu, te nekoliko godina u Opatiji, a školovao se u inozemstvu gdje je sudjelovao i pobjeđivao na mnogobrojnim natjecanjima, čak i svjetskog ranga. Čitavo ovo ljeto radit će u Hemingway Baru tako da će svi oni koji se odluče tamo kušati Crocktail biti posluženi od njegova autora.

P

Crocktail

– prvi hrvatski koktel

5 cl zadarskog Maraschina 3 cl svježe cijeđenog soka od limuna

3 cl soka od višnje Maraska kora od naranče – naribati arancini 1 višnja ili trešnja

U čašu (ne treba biti nikakva posebna) naribajte malo kore od svježe naranče. Nakon toga ubacite drobljeni led preko kojeg prvo ulijte Maraschino, pa svježe cijeđeni sok od limuna te sok od višnje. Sastojke lagano promije-šajte žlicom. Dekorirajte aranci-nima i višnjom. Važno je naglasiti da Arancini poboljšavaju okus Crocktaila, pa ih je dobro grickati dok se pije.

Recept

Na ideju o hrvatskom koktelu došao je putujući svijetom i prouča-vajući kako su nastali Mojito, Caipi-rinha i Cuba Libre, danas najpozna-tiji kokteli. Shvativši da je svaki od njih nastao kombinacijom namirni-

ca i napitaka određene zemlje, rodila se ideja da napravi nešto po čemu će Hrvatska biti prepoznatljiva. - Ideja, kao takva, razvijala se nekoliko godina, a cilj mi je bio uključivanje autohtonih hrvatskih resursa. Suočen s velikom potroš-njom i uvozom alkoholnih pića shvatio sam kolike su mogućnosti tog koktela i kolika potencijalna snaga čuči u njemu. Nakon godina i godina rada, neki elementi jed-nostavno su se stopili u slagalicu nazvanu Crocktail. Odrastao sam u Dalmaciji, u mjestu Seline kod Male Paklenice i vodilja u projektu bile su mi navike mojih bake i djeda

koji su živjeli tipičnim dalmatinskim životom. Jednostavno sam preto-čio i spojio najbolje što Dalmacija može ponuditi, a što je i u njoj već zaboravljeno. Vođen sjećanjem po-nude stola svoje bake, krenuo sam u istraživanje pića s najdužom tra-dicijom u Hrvatskoj i došao je do zaključka da je to zadarski Maras-chino te ga odlučio upotrijebiti za osnovu prvog hrvatskog koktela. Dodao sam još sok od višnje i sok od limuna te ukrasio arancinima, tradicionalnim dalmatinskim slat-kišem pripremljenim od sušenih kora naranče, ispričao nam je Marin Nekić.

Piše: Kristina Tubić

Page 35 - Opatija153

This is a SEO version of Opatija153. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »