Page 31 - Opatija153

This is a SEO version of Opatija153. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

reko stotinu sudionika zaigralo je briškulu i tre-šete 9. lipnja u Domu Liburnija u Voloskom. Natjecalo se 58 parova u muškoj, ženskoj i mješovitoj konkurenciji. Pobjednički par Pokorni – Jutriša osvojioje dva živa praščića i slike Cla-udia Franka, drugi je bio par Cvija-nović – Muftić koji je osvojio večeru u Plavom podrumu, a treće mjesto i večera u Le Mandraću pripala je paru Mudrovčić – Matetić. Dodijeljene su i nagrade za najsimpatičniji par ekipi Klarić –Mavrović. Najstariji ženski par bile su Blažević – Brajković, najstariji muško-ženski par Šepić – Rubeša, a najstariji muški par Grožić – Blečić. Nagrada za najstariju igračicu pripa-la je Jolandi Strmečki, a nagrađen je i par Jeletić – Čulaja koji je prvi ispao. - Vrlo smo zadovoljni odazivom na naš prvi turnir u briškuli i treše-ti. Prijavili su se igrači s Liburnije, ali i čitavog Kvarnera. Organizatori su Mjesni odbor Volosko i prijatelji Voloskog, a turnir je dio događanja povodom skorašnjeg obilježavanja

Dana grada Opatije. Posebno smo ponosni na vrlo bogati fond nagrada te zahvaljujemo našim mnogobroj-nim sponzorima koji su nam pomo-gli. Kotizacija je iznosila 60 kuna, a osigurali smo i bogatu trpezu za naše sudionike: ćevapčiće, srdelice te repu i fažol, kazao je predsjednik MO Volosko Damir Dujmić. - Turnir je nastao iz potrebe uz-vraćanja mnogobrojnih gostovanja vološćanskih natjecatelja u briškuli i trešeti na turnirima širom Libur-nije. Uvijek bi nam govorili “A kada ćete vi nas pozvati?”, tako da smo u neku ruku bili prisiljeni organizirati turnir, objasnio je idejni začetnik vo-lošćanskog turnira Lučano Medica. - Briškula i trešete su vrlo popularni u Voloskom. Na žalost, Volosko nema neki dom ili dvoranu gdje bi se mo-gli sastajati i igrati, jer Dom Liburnija izgleda strašno i već odavno nema uvijete ni za što, a kamoli za onu dje-čicu koja tu dolaze trenirati. Društvo sportova na moru je nedavno uredilo prostorije, pa ćemo se moći tamo okupljati, a kada je lijepo vrijeme

dobro nam je i na terasi kafća Surf, istaknuo je Medica.

Mnogi muški natjecatelji smatra-ju da su karte muška igra te su nam povjerili da prije nije bila “užanca da ženske igraju briškulu i trešetu”. Međutim, mnogobrojne sudionice turnira svjedoče da su se vremena promijenila.

– Važno je znanje i sreća u kar-tama, a ne da li ste muško li žensko. Sudjelovala sam na mnogim turni-rima u briškuli i trešeti i pobijedila mnoge muške kolege. Članica sam Kluba 60+ i tamo često igramo kar-te, kazala je Nada Blažić. Na turniru nije nedostajalo niti mladih sudionika što dokazuje da briškula i trešete ne poznaju dobne granice.

– Nono me naučio igrati još dok sam bio mali, i prije nego što sam naučio čitati i pisati. I mi mladi rado igramo karte i često na kupanju, ili kada se sastanemo navečer vani, “bacimo” koju briškulu ili trešetu, re-kao je Pepi Jardas.

P

zatresle Volosko

Briškula i trešeta (ili trešete) talijanske su kartaške igre udo-maćene na hrvatskom priobalju i otocima, a igraju se kartama zvanim trieštinke. Igraju se od 18. stoljeća i pretpostavlja se da su nastale u Furlaniji, tj., na granici te talijanske regije i Istre, a karte proizvedene u Trstu bile su pravi brand. U snopu za briškulu ima 40 karata u četiri boje: kope, špa-de, baštoni i dinari. Obično se igra u četvero, odnosno, po dva para. Presijecanjem snopa određuje se briškula, tj., adut, odnosno, boja koja je jača od svih karata drugih boja. U pojedinoj boji poredak je po jačini: aš ili as, trica, re ili kralj, kaval ili dama i fant ili dečko. Tajne dobre igre sastoje se u me-moriranju prethodno odigranih karata te zbrajanju i memorira-nju dobivenih punata. Briškula je vjerojatno potekla od francuske kartaške igre brusquembille koja se, također, igrala povlačenjem po jedne karte iz špila i bacanjem jedne od tri karte iz ruke. O ra-sprostranjenosti briškule govore i razni nazivi: briscola u Italiji, bis-ca u Portugalu, bixkla na Malti, la brisca u Španjolskoj, skembeel u Libiji, briscula na Siciliji te briško-la u Sloveniji.

Page 31 - Opatija153

This is a SEO version of Opatija153. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »