Page 30 - Opatija153

This is a SEO version of Opatija153. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

L

jeto na Ljetnoj 2012. godine u punom je tijeku i, premda su se već dogodila neka od “udarnih zbivanja” ovoga lje-ta, mnoga su važna događanja tek pred nama. Zato ćemo se osvrnuti na ono što nas još čeka na našoj naj-ljepšoj pozornici pod, nadajmo se, zvjezdanim nebom.

Najveća novina ovoga ljeta već je dobrano zaživjela, tako da vjeru-jem da je za mnoge naše sugrađa-ne problem “kamo ćemo večeras?”

riješen. U Foaje, pa gdje drugdje? Za one koji se još nisu saživjeli s no-vostima, Foaje, u stvari, predstavlja preuređenu Malu Ljetnu pozornicu koja sada funkcionira kao jedan od najatraktivnijih prostora u Opatiji gdje se, uz slobodan ulaz i dozvolje-no pušenje, može uživati u brojnim zbivanjima – od prijenosa utakmica Europskog nogometnog prvenstva i takmičenja Ljetnih olimpijskih igara, preko predstavljanja različitih izvo-đača i umjetnika, pa sve do društve-no-zabavnih večeri uz glazbu 60-ih, 70-ih i 80-ih godina. Upravo to, “zlatno doba Opatije”, nadahnulo je i uređenje ovog našeg “produ-ženog” dnevnog boravka koji je, a sve u stilu navedenoga razdoblja, uspješno inaugurirao naš popularni Šajeta uz pomoć svojih gostiju – Kraljeva ulice, Duleta, makar fzički prisutnog Marka Tolje, te razigranih TT Swingersa, “malog” Big Banda čije vrijeme tek dolazi.

Drugim riječima, ako već niste, zavirite u Foaje – ne košta Vas ništa, a možete biti samo na dobitku! Zbi-vanja u njemu su praktički svakod-nevna, osim u dane, podrazumijeva se, događanja na Velikoj Ljetnoj. Svakako valja napomenuti da će se u Foajeu odvijati i projekcije flmova za koje će se ulaz, ipak, naplaćiva-

ti, no po nepromijenjenoj cijeni od 25 kuna. Očekuje se prikazivanje 50-ak flmova, a svi bi flmoljupci trebali posebno pripaziti na utor-ke, budući da će biti rezervirani za neameričku produkciju, dok bi dje-ca trebala doći na svoje nedjeljom. U drugoj polovici srpnja posebno imponira multimedijalni projekt “flm+koncert u Foajeu” kada ćemo, nakon “Čudesnog Spidermana”, ve-čer zaokružiti koncertom zagrebač-kih rockera iz grupe “Pips, Chips & Videoclips”. I ove će godine Opatija pružiti uvod u Liburnija Film Festival u Ičićima – početkom kolovoza. Fo-aje će, u sklopu Dox Weeka, ugostiti

ponajbolje domaće i inozemne do-kumentarce.

Što se Velike Ljetne tiče, Mak-sim Mrvica već je iza nas, baš kao i “Guslač na krovu” kojim je otvoren 2. Festival mjuzikla. U sklopu ove, čak i u širem kontekstu baš za Opa-tiju jedinstvene manifestacije, moći ćemo uživati u čak četiri naslova koji slijede. Popularnu “gay-friendly” “Krletku” donosi nam zagrebački ‘’Kerempuh’’ 26. lipnja, a u srpnju nam dolaze: najnovija “Komediji-na” uspješnica, zimzeleni “Cabaret” (4.7.), urnebesni “Producenti” u izvedbi beogradskog Pozorišta na Terazijama (13.7.), te Exitov željno očekivani svojevrsni nastavak “Ka-uboja” s našom Matejom Majerle u jednoj od glavnih uloga (19.7.). Očekuje nas, naravno, još ne-koliko festivala: Melodije Istre i Kvarnera, Liburnia Jazz Festival, te Festival klapa i mandolina, ali i više zanimljivih koncerata različitih žanrova – od onog sa tri hrvatske dive (Gabi, Radojka i Tereza) za Dan Grada Opatije, preko Indexa i prija-telja, pa sve do Dionne Warwick i Ive Gamulina Giannija. Drugim rije-čima, pod uvjetom da nas vrijeme ne iznevjeri, očekuje nas još jedno opatijsko ljeto za pamćenje!

u Foajeu

Cijena najma

Festival Opatija je, podrazumijeva se, otvoren za suradnju sa svim zainteresiranima i rado će im ustupiti svoj prostor. Ipak, valja imati na umu da se radi o gradskoj ustanovi koja ima svoj proračun na temelju kojega sastavlja svoj program, a mora i opravdati svoje režijske troškove. Oni nisu mali i ne mogu se zanemariti. Drugim riječima, u slobodnim je terminima Ljetnu pozornicu moguće uzeti u najam, no cijena pokrivanja režija iznosi 5.000 kuna za Malu, odnosno 10.000 kuna za Veliku scenu.

12. Liburnia Jazz Festival održat će se tradicionalno prvoga vikenda u srpnju (6.-8.7.) i to sa ekskluzivnim, originalnim i po-malo neuobičajenim programom. U samo tri dana nas očekuje čak 16 koncerata na 8 pozornica, tako da će, uz jedinstveni Jazz Boat (7.7. Mihaela & Ivan; 8.7. Alba & Leo), koncerte na Ljetnoj pozornici (6.7. Elvis Stanić Group + Oliver Dragojević; 7.7. Darko Jurković – Charlie + Larry Carlton Quartet), terasi hotela Bristol (7.7. Oridano Gipsy Jazz Band; 8.7. Mihaela & Ivan), ponoćne koncerte i jam sessione u Lounge baru Monokini (6.7. Salty Tails; 7.7. Denis Razz Quartet; 8.7. Spart Jazz Group), ove godine publika moći i doručkovati jazz na terasama hotela Imperial (8.7. Oridano Gipsy Jazz Band) odnosno Milenij (7.7. Alba & Leo) ili pak večerati jazz uz bazen hotela Ambasador (7.7. mEmenTo). U nedjeljnu će večer posjetitelji moći birati između besplatnog cjelovečernjeg koncerta u Mileniju (Northern California Jazz Choir), ili pak na novoobnovljenoj terasi hotela Kvarner (Rapha-el Wressnig’s R&B Explosion).

Liburnia Jazz Festival

3

Page 30 - Opatija153

This is a SEO version of Opatija153. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »