Page 18 - Opatija153

This is a SEO version of Opatija153. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

ekara Kroasana, smještena u sklopu zgrade opatijske tržnice, odmah ispod pošte, mjesto je gdje sve više Opatijaca kupuje kruh. Prva Kroasana u Opatiji otvorena je prije desetak godina kao izdvojeni pogon pekare Baška.

- Mi smo obiteljska tvrtka. Naši koraci kreću iz Baške s otoka Krka. Moj suprug Željko je inženjer prehrambene tehnologije i cijeli je život u pekarstvu. Ja sam profesor pedagogije po struci, ali sam se po-svetila radu u tvrtki, a s nama radi i suprugova sestra Štefca Matijević koja je nutricionist - rekla je suvla-snica Kroasane Blaženka Matijević. Kroasana ima 35 zaposlenih i tri proizvodna pogona gdje se proi-zvode kruh, pecivo i kolači. - Imamo proizvodnju na Pre-luku te u Rijeci, a u Opatiji je baza. Tu se uz kruh radi i program zdra-vih marendi za škole. Sestra mog supruga, koja je također inženjer prehrambene tehnologije i po stru-ci je nutricionist, u tom je segmentu dala svoj pečat. Preko 20 osnovnih škola, dječjih vrtića i dječjih domo-va opskrbljujemo zdravim maren-dama - rekla je Blaženka koja se

P

Unatoč uspješnom poslovanju i u Kroasani su osjetili utjecaj recesije.

- Osjetimo taj jedan pad standarda. Obično se kaže da ljudi u krizi jedu više kruha. Vjerujte da nije tako. Osjeća-mo sve probleme kao i svi opatijski poduzetnici poput pada prometa, ali jednostavno tražimo nekakve izlaze, od ža-lopojki nema ništa. To vrijeme treba preživjeti. Obiteljska smo tvrtka i zaista jako puno sami radimo - rekla je Matijević.

RECESIJA

Zdrave marende

iz

obiteljske tvrtke

Piše: Marijana Zorić

posebno ponosi time što proizvode kolače za Choco bar Kraš. - Mnogi Opatijci ne znaju da mi radimo kolače za riječki i opatijski Choco bar. Nedavno smo s Kra-šom potpisali jedan dugogodišnji ugovor i to nam jako puno znači. Prije otvaranja Choco bara, Kraš je raspisao natječaj na koji se prijavila i jednamala Kroasna, i eto pobijedili smo - istaknula je Blaženka Matije-vić kojoj su upravo slastice najveća strast, a posebno torte koje izrađu-ju za sve prigode, od rođendana do vjenčanja. Potražnja za pekarskim i slastičarskim proizvodima svaki je dan veća.

- Pored toga što radimo za sebe na osam svojih prodajnih mjesta, radimo i za opatijske ho-tele. Proizvodimo neke vrste pre-poznatljivog kruha poput onog s maslinama, zatim kukuruzni kruh,

tvrdi švedski kruh i slično. I na to smo vrlo ponosni. Ono što muči Kroasanu je dislociranost. Proizvodnja je na Preluku, u Rijeci, i u Opatiji. Tim malim proi-zvodnjama ne možemo zadovoljiti kapacitet koji se od nas traži. Zato nam je velika želja u Matuljima, iza klinike Nemec, uz cestu gdje ima-mo zemljište, objediniti sve te naše rascjepkane proizvodnje i napraviti suvremenu, modernu proizvodnju kruha, peciva i kolača s jednim la-boratorijem koji će moći zadovoljiti i istraživački rad koji posebno zani-ma mog supruga i njegovu sestru koji u tom segmentu, kao stručnja-ci, mogu puno dati. Trenutno je u fazi ovjera glavnog projekta - rekla je Blaženka.

Obitelj Matijević je, uz Kroasa-nu, pokrenula i tvrtku koja se bavi proizvodnjom ekološke ambalaže za kolače, Ekopak.

- Ta frma je zapravo kćer Kroa-sane. Kada smo počeli raditi kolače vidjeli smo da u Hrvatskoj nema ozbiljnijeg proizvođača kvalitetne ambalaže za kolače. Tako je startao

Ekopak. Jedni smo od rijetkih koji to rade. Sva druga ambalaža koju imate na tržištu je uvezena. Sirovi-na od koje radimo je biorijentirani polistiren. Baza mu je ljepenka kukuruza i on se u idealnim uvjeti-ma, kada ga zakopate u zemlju, u nekih 45 dana razgradi. Te kutije su potpuno biorazgradive. Proizvod je vrlo atraktivan, a imali smo upi-ta i za izvoz. Međutim, zbog malog prostora ne možemo biti konkuren-tni s cijenom, odnosno, ne možemo osigurati neki kontinuitet - rekla je Blaženka. Ekopak trenutno ima tri zaposlena, a ambalaža se proizvodi u unajmljenom prostoru u Rubeši-ma.

- I Ekopak će biti dio novog po-gona. Objedinit ćemo pekarstvo i slastičarstvo, preseliti urede, napra-viti cafe slastičarnu. To će biti proi-zvodnja koja će pratiti sve svjetske standarde. Mislim da ću vas dogo-dine u ovo vrijeme pozvati da se zasladite slasticama koje su tamo proizvedene - zaključila je Blaženka koja je, zajedno sa suprugom, vla-snica najpoznatije opatijske pekare.

Vereno d.o.o. , M. Tita 162/3 Radno vrijeme: 8.00 – 19.00 sati Subotom: 8.00 - 13.00 sati Tel: 711-091; Mob: 091-577-8659

Željezarija Vereno

- “EGALIN” BRZOSUŠIVABOJAZA DRVO I METAL

- VRTNE CIJEVI + PRIKLJUČCI - VELIKI IZBOR VRTNOGALATA - ZEMLJAZACVIJEĆE, GNOJIVA, VAZE…

- MREŽE, OGRADE I STUPOVI RAZNIH VISINA

- LANCI ZASIDRENJE 10 mm, 13 mm, 16 mm

- BIOKILL, PITROID, NEO-PITROID - VELIKI IZBOR PODNIH I KUTNIH PROFILA

- FILTERI ZANAPE, VREĆICE S-BAG

- KOMPJUTERSKO NIJANSIRANJE UNUTARNJIH ZIDNIH, FASADNIH I AKRILNIH BOJAZADRVO

Posjetite nas!

NOVO! NOVO! NOVO! NOVO! “BORI” DEKORATIVNI PREMAZI ZA DRVO 10% POPUSTA NA GOTOVINSKO PLAĆANJE ZA 2x0,75 l ILI 1x2,5 L + KIST GRATIS NOVO! NOVO! NOVO! NOVO!

na Slatini

FOTO: N. TURINA

18

Page 18 - Opatija153

This is a SEO version of Opatija153. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »